Az olasz élelmezési unió az Istituto Bambino Gesúval együttműködve összeállított egy anyagot arról, hogy mit célszerű adni tízóraira és uzsonnára a gyerekeknek.
Az anyag négy korcsoportra osztva foglalkozik a témával. Külön a 4-6, 7-11, 12-14 és a 15-17 évesekével.
Megállapítja, hogy a növekedés idején a gyerekeknek szükségük van a főétkezésük közötti táplálékra, amely kalóriával, vitaminokkal látja el szervezetüket, ám a mennyiségnek mérsékeltnek kell lennie. Javaslatuk: kb 150 kalória a 4-6 éveseknek, 200 a 7-11, 260 a 12-14 és 285 a 15-17 éveseknek.
A szakértők fontosnak tartják a menüben a változatosságot, tartalmazzon, édes és sós élelmiszereket, joghurtot, kenyeret, sajtot, felvágottat, zöldféleséget, gyümölcsöt váltakoztatva. Gyümölcsöt azonban minden nap egyenek a gyerekek.
Olaszokról lévén szó, ajánlják a „vegán pizzát” is, paradicsommal és babbal a tetején, valamint a rukkolát.
A szülők figyelmébe ajánlják, hogy szoktassák a gyerekeket arra, hogy sohasem kapkodva, hanem nyugodtan, az étel ízét élvezve étkezzenek.