Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Miért érezzük levertnek magunkat télen és mit tehetünk ellene?

2020. február 17. - Benke Rita

shutterstock_606121190.jpg

A téli levertség különbözőképpen nyilvánul meg a szélességi fokok szerint és a nőket erősebben sújtja.

A jelenségnek a tudomány a SAD (Seasonal Affective Disorder) nevet adta, amely egyben angolul „szomorúságot” jelent.

Sok tünete van: letargia, fáradtság, feleslegesség-érzés, közömbösség, szexuális érdeklődés csökkenése, közösségtől való visszahúzódás, dekoncentráltság. Ezek a jelek súlyosabban nyilvánulnak meg Alaszkában, Finnországban, mint pl. Floridában és a nőknél négyszer erősebben, mint a férfiaknál.

Az okokat illetően a kutatók lehetségesnek tartják, hogy eredetileg a téli túlélési nehézségek, az élelemhiány miatt csökkentették le ősein az életritmusukat, csaknem a hibernálás határáig.

A mai embernél az okok között inkább a fényhiány van, amely negatívan hat a hippotalamuszra, vagyis a melatonin és a szeretonin termelésére. A SAD  hatása a szexualitás területén is érződik. A mérsékelt égöveken több a nyáron teherbe eső és tavasszal szülő nő, hogy a gyermekek a kedvezőbb hőmérsékletű hónapokban erősödhessenek.

A SAD-ne van egy könnyebb változata, a Winter Blues, amely hasonló, de kevésbé súlyos tünetekkel jár. A benne  szenvedő, ha nehezen is, felül tud kerekedni rajtuk.

Korábbi adatok szerint minden ötödik amerikai átesik rajta, és a briteket, az észak-európaiakat sem kíméli.

Tanácsok a kilábalásra:

Fogyasszunk sok halat, mondják a szakemberek, abból kiindulva, hogy sem az izlandiak, sem a japánok nem szenvednek ebben a szindrómában. Az izlandiak évente fejenként 90 kg halat esznek, a japánok 60 kg-ot. A halban sok D-vitamin van, és DHA, az Omega-3 egyik zsírsava, és segíti az idegfunkciókat. Hasznosak a zöldféleségek, gyümölcsök, és a proteinben gazdag ételek.

Léteznek ugyan fényterápiás különleges lámpk is, amelyek nem bocsátanak ki ibolyántúli sugarakat, de jobb kihasználni a ritka, ám természetes napfényt. És ne feledjük, hogy a számítógép, a mobiltelefon kék fénye kifejezetten káros ebben a vonatkozásban.

Erősítjük kapcsolatainkat a hozzánk közelállókkal. A problémák megosztása, a jóízű beszélgetések élénkítő hatásúak, segítenek elűzni a mélabút. Erre a gyógymódra északi népek, dánok és norvégok jöttek rá. A mediterránok ezt ősidők óta tudják…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr4915474582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása