Ismerték már Mezopotámia ókori népei és a régi egyiptomi festményeken is megjelent. Kezdetben gyógynövénynek használták, mivel sok benne a C-vitamin, a karotin és az ásványi só. híres volt az ödéma és a vesekő kúrálására is.
Később ételként is elterjedt. Már az ókori rómaiak is terjesztették. Cato a De agriculturában, Plinius a Naturalis Historiában (ő a spárgát a zöldségek királyának nevezte) leírják termesztésének módjait. Ez sok kétkezi munkával jár, lehet, hogy ezért is drágább.
Nagy kedvelője volt Otto von Bismarck, a német egység kancellárja, a tojással készített spárga máig az ő nevét viseli.
A spárga március és június között érik, van belőle zöld, fehér , lila fajta. Annál jobb, minél kevésbé rostos. Vásárlásnál figyeljünk arra, hogy egyenesen áll-e, nem dől-e oldalra és a hegye zárt-e. Fényesnek és egyszínűnek is kell lennie. frissen, vásárlás után tanácsos elfogyasztani. A hűtőben ideiglenesen a gyümölcstartóban van a helye. A mélyhűtő nem ajánlott. Főzésnél megőrzi a színét, ha a vízbe fele annyi cukrot teszünk, mint sót – írja a La Repubblica.
Néhány elkészítési mód.
Savanyított spárga. Tegyük egy fazékba vagy egy különleges, magas, keskeny spárgafőzőbe állva, egybehagyva a köteget, annyi vízzel, hogy a hegyüket ne lepje el. Túl puhára ne főzzük. Olivaolajjal, citromlével ízesítsük.
Parmezános spárga. Az előbbivel azonos helyzetben rakjuk a fazék vízbe. Főzés után rakjuk kivajazott tepsibe, szórjunk rá kis vajdarabokat, majd a spárga súlyával megegyez, vagy több reszelt sajttal fedjük be. Tegyük sütőbe, míg a sajt felolvas és enyhe aranyszínt kap.
Spárga Bismarck módra. Főzés után borítsuk be reszelt sajttal és vajban sütött tojással.
Leves. Fonnyasszunk egy apróra vágott fehér hagymát és forgassuk bele a kis darabokra vágott nyers spárgát. Öntsünk rá meleg csontlevet és néhány percnyi főzés után sűrítsük be reszelt sajtos felvert tojással.
Természetesen a különböző olasz tésztákhoz is kiváló, ott a fokhagymás vajban párolt zöld spárga a legjobb.
A spárga ideális a diétázók számára, mivel kevés benne a protein és a cukor. 100 grammban mindössze 29 kalória van.