Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Itt van a spárga szezonja!

2020. április 14. - Benke Rita

 tagliatelle-agli-asparagi.jpg

Ismerték már Mezopotámia ókori népei és a régi egyiptomi festményeken is megjelent. Kezdetben gyógynövénynek használták, mivel sok benne a C-vitamin, a karotin és az ásványi só. híres volt az ödéma és a vesekő kúrálására is.

Később ételként is elterjedt. Már az ókori rómaiak is terjesztették. Cato a De agriculturában, Plinius a Naturalis Historiában (ő a spárgát a zöldségek királyának nevezte) leírják termesztésének módjait. Ez sok kétkezi munkával jár, lehet, hogy ezért is drágább.

Nagy kedvelője volt Otto von Bismarck, a német egység kancellárja, a tojással készített spárga máig az ő nevét viseli.

A spárga március és június között érik, van belőle zöld, fehér , lila fajta. Annál jobb, minél kevésbé rostos. Vásárlásnál figyeljünk arra, hogy egyenesen áll-e, nem dől-e oldalra és a hegye zárt-e. Fényesnek és egyszínűnek is kell lennie. frissen, vásárlás után tanácsos elfogyasztani. A hűtőben ideiglenesen a gyümölcstartóban van a helye. A mélyhűtő nem ajánlott. Főzésnél megőrzi a színét, ha a vízbe fele annyi cukrot teszünk, mint sót – írja a La Repubblica.

Néhány elkészítési mód.

Savanyított spárga. Tegyük egy fazékba vagy egy különleges, magas, keskeny spárgafőzőbe állva, egybehagyva a köteget, annyi vízzel, hogy a hegyüket ne  lepje el. Túl puhára ne főzzük. Olivaolajjal, citromlével ízesítsük.

Parmezános spárga. Az előbbivel azonos helyzetben rakjuk a fazék vízbe. Főzés után rakjuk kivajazott tepsibe, szórjunk rá kis vajdarabokat, majd a spárga súlyával megegyez, vagy több reszelt sajttal fedjük be. Tegyük sütőbe, míg a sajt felolvas és enyhe aranyszínt kap.

Spárga Bismarck módra. Főzés után borítsuk be reszelt sajttal és vajban sütött tojással.

Leves. Fonnyasszunk egy apróra vágott fehér hagymát és forgassuk bele a kis darabokra vágott nyers spárgát. Öntsünk rá meleg csontlevet és néhány percnyi főzés után sűrítsük be reszelt sajtos felvert tojással.

Természetesen a különböző olasz tésztákhoz is kiváló, ott a fokhagymás vajban párolt zöld spárga a legjobb.

A spárga ideális a diétázók számára, mivel kevés benne a protein és a cukor. 100 grammban mindössze 29 kalória van.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr4315609366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása