Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

A csicsóka, az egészség őrzője

2020. április 21. - Benke Rita

topinambur-helianthus-tuberosus-1-800x445.jpg

Sokféle néven illetik: német reteknek, jeruzsálemi articsókának, topinamburnak. Akárhogy is hívják, a csicsóka az egészség szinonimája. Rokona az édesburgonyának, a maniókának. Közös bennük, hogy könnyen emészthetők, ezen felül a cukorbetegségre is kedvezően hat – írja a La Repubblica.

Az Észak-Amerikából származó csicsóka a nedves földet szereti, nincs vele sok munka. Akkor szedhető, amikor levelei, virágai elszáradnak.

Egyik jellemzője a különleges formája. Ha nyersen akarjuk fogyasztani, és a héja vékony, elég ledörzsölni és jól megmosni. Ha viszont meg akarjuk főzni, vagy vastag a héja, vékonyan le kell hámozni. Hamar feketedik, ezért hámozás és felszeletelés után azonnal vízbe  kell rakni, addig, amíg felhasználásra kerül.

Nyersen, kis kockákra vágva, vagy reszelten saláta részeként kitűnő. Főzve, sütve úgy használható, mint a burgonya. Fogyasztható önmagában sóval, olajjal, sajttal, gombával. Levesnek is kitűnő, különösen indiai fűszerekkel, vagy gombás krémlevesként. Szicíliában a focacciára rakják, hagymával kiegészítve. Vigyázni kell itt a mennyiségre, mert édesít. Vékonyra szeletelve chips is lehet belőle, tejjel mixelve pedig mártás.

A tepsis csicsóka receptje: Vágjuk kisebb kockákra, hintsünk rá piros paprikát és szórjunk bele sonkát. 200 fokon fél óra alatt elkészül.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr3115627532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása