Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

A méhkirálynő nemcsak mézet csinál

2020. június 02. - Benke Rita

unnamed.jpg

A Méhek Nemzetközi Világnapján a FAO ismét megkongatta a vészharangot.  A méhek nagy veszélyben vannak a klímaváltozás, a rovarirtók, az idegen méhfajták inváziója, a termőtalajok kizsákmányolása miatt. Pedig tevékenységük nagyon fontos az emberiség számára. A növények beporzásával 24%-kal növelik a mezőgazdaság termelékenységét,  felelősek a fű-, bokor- és faflóra reprodukciójának 80%-áért, mintegy 150 féle haszonnövény termékenyítését végzik el.

A biodiverzitás szűkülésével minden tizedik méhfajta jutott a kihalás szélére. Napjainkban már csak a tenyészetekben élő méhek vannak igazán biztonságban, a vadon élő méhek és kaptáraik, legalábbis Európában, eltűnőben vannak.

Éppen ezért indított el az olasz Legambiente környezetvédő civil szervezet egy aláírás-gyűjtést, hogy az Európai Bizottság szorgalmazza a veszélyes rovarirtó szerek drasztikus csökkentését és 2035-re érje el azok teljes tilalmát. A mozgalom mottója „Save The Queen”. Egyúttal egy Beeing nevű start-uppal közösen városi kertek, méhbarát parkhálózat létrehozását is tervezik.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr5015734914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása