Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

A kánikula kellemetlen hatásai az egészségünkre

2020. július 08. - Benke Rita

dormir-nu.jpg

Ingerlékenyek vagyunk, fáradtak, étvágytalanok. A vétkes benne a kánikula. A Figaro orvosok véleményét tolmácsolja. Amikor nagy a meleg a testünk hőmérséklete is emelkedik. A szervezetnek energiát kell kifejtenie, hogy szabályozza, és ezért érzünk fáradtságot, fejfájást, néha hányingert.

A vízveszteség és az izzadás által okozott só-veszteség szintén fárasztja a szervezetet, mely vérnyomáscsökkenést vált ki. Ilyenkor egy kevés sót kell a vízbe tenni és kis adagokban inni, mert a víz szétárad a vérben és rosszullétet okozhat.
Amikor a hőmérő 30 fokot mutat, az izmaink is elernyednek, főleg ha nem iszunk elég vizet. A reflexeink lelassulnak, és nem tudunk gyorsan menni. Valójában nem arról van szó, hogy az ember kevésbé éhes, csak a testnek van kevesebb kalóriára szüksége a hőség miatt. Ezért eszünk szívesebben ilyenkor könnyű ételeket. Télen viszont a test, hogy felmelegedjen, több kalóriát igényel, ami fokozza az éhségérzetet.

A test melegben elsősorban azzal foglalkozik, hogy csökkentse a hőmérsékletét és kerüli az evéssel, emésztéssel járó plusz erőfeszítést.

Szabályok, melyeket nagy melegben tanácsos betartani:

  • az egész nap folyamán kis mennyiségekben inni nem jéghideg vizet, akkor is, ha nem érzünk szomjúságot,
  • kerülni a sportolást a nap legmelegebb óráiban, és hosszan pihenni sportolás után,
  • hidratáláshoz előnyben részesíteni a gyümölcsöket, zöldségeket.

A nagy meleg negatívan hat a kedélyállapotunkra is. Az ember izzad, ingerlékeny lesz, annál is inkább, mert még nem szokott hozzá. Nagy melegben pánikba esnek a hormonok, nincs kedvük intenzív aktivitásra és csökken a libidó.

Jó-e meztelenül aludni?
Az alvás szakorvosának véleménye: jó alváshoz fontos a test hőmérsékletének csökkentése. A hálószoba ideális hőmérséklete 18 fok. Amikor lefekszünk a hűvös ágyba, a test melege átkerül a lepedőre. Nyáron jobb meztelenül aludni egy könnyű takaróval, mint pizsamában és takaró nélkül. Éjszaka a hőmérsékletünk változik, és takaróval könnyebb alkalmazkodni hozzá, mint pizsamában.

Az infektológus szerint, meztelenül higiénikusabb melegben aludni. A pizsamanadrág kedvez a fertőzéseknek, különösen, ha műszálas, mert fokozza a meleget és visszatartja a nedvességet. Ez elősegíti olyan mikroorganizmusok szaporodását, mint például a gombák.

A szexológus szerint a hálóruha nélküliség felébreszti a szexuális vágyat. Ugyancsak a bőr érintkezése a bőrrel felébreszti szerotonin és az endorfin hormonokat. Szexuális problémák esetén kifejezetten ajánlott meztelenül lefeküdni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr9615987524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása