Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Igazságok és tévhitek a szúnyogcsípésekről

2020. július 31. - Benke Rita

site_640_480_limit_zanzara_tigre_aedes_albopictus.jpg

A szúnyogcsípés a nyár egyik átka, nagyon sokakat érint. Éppen ezért sok tévhit is van körülötte. Ezeket igyekeznek eloszlatni a Figaro Madame szakértői.

Téves, hogy a szúnyog csak az édes bőrt szereti – magyarázzák az allergológusok – Ami vonzza őket, az a kilélegzett széndioxid, de szerepet játszik egy másik vegyület is, ami az anyagcseréből származik és áthat a bőrön, mert a szúnyognak a CO2-n kívül tejsavra is szüksége van. Ez a keverék készteti arra, hogy csípjen.

Vannak viszont olyan bőrtípusok, amelyeket nem kedvelnek. Bizonyos, a bőrön átható komponensek egyenesen taszítják őket.

Az igaz, hogy csak a nőstények csípnek, csak nekik van olyan „dárdájuk”, amely elég merev ahhoz, hogy áthatoljon az emberi bőrön.  A vérünkre azért van szükségük, mert ezzel érlelik a tojásaikat. Ez a protein kiegészítő szükséges a faj fenntartásához, mert a hím nem vesz részt benne, csak a virágok nektárjával táplálkozik.

A szúnyog elleni karkötők hatástalanok, a huzat elől azonban menekülnek. Ez a hatás elérhető a ventilátorral is.

Az izzadtság valóban vonzza őket, a tejsavon kívül a benne lévő ammoniák. Esti sportolás után ellenük is tanácsos letusolni. A citromfű kissé riasztóan hat rájuk, de nem nyújt 100 %-os védelmet. Az illóolajok hatásosabbak.

A csípés helyét nem szabad vakarni, mert elfertőzzük a körmünkkel. A szúnyog, amikor nyálát beinjekciózza a vérünkbe, gyulladást okozó proteineket juttat bele. Ez okozza az erős viszketést. Mintegy száz csípés után válhat valaki immunissá, de vannak, akik a csípés nem érzik meg és helyén sem marad nyom.

Igaz is, és nem is, hogy a szúnyogok este csípnek. Igaz, hogy este inkább aktívak, de nappal is csípnek, például olyan helyen, ahol meleg és poshadt víz van. A fajtától is függ. A tigrisszúnyog viszont nappal csíp.

Nem igaz, hogy jobban kedvelik a gyerekek bőrét, az viszont igen, hogy érzékenyebbek a csípésekre.

Nem igaz, hogy a szúnyogokat a fény vonzza.  Az emberek által kibocsátott széndioxid csábítja őket, ami akkor termelődik, amikor lélegzünk, táplálkozunk és járunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr216082088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása