Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Variációk sárgadinnyére

2020. augusztus 17. - Benke Rita

 

105909628-4310c3e3-2546-4bdc-a2fe-7a2f47a881c8.jpgOlaszországban a dinnyeszezon tipikus előétele a sárgadinnye füstöltnyers sonkával (prosciutto crudo con melone), ami a La Repubblica szerint már kezd unalmassá válni, ezért ajánl néhány variációt e kellemes gyümölcsre.

A siker lehetőségét már a kiválasztás adja. Legyen a dinnye édes illatú és mértéhet viszonyítva súlyos.

Bonyolul és némileg különös egy japán recept: vájjuk egy kerek cipó belsejét, szabdaljuk kis kockákra, majd rakjuk vissza a cipóba. Hintsük meg egy kis mézzel és vajjal, majd tegyük sütőbe és rövid ideig pirítsuk. Amikor kihűlt, tegyük hozzá a felkockázott dinnyét és borítsuk be fagylalttal.

104020614-21ff9bd7-f6f4-45d8-8b34-e44e51f261bd.jpg

A franciáknál elterjedt módi, hogy a kis dinnyegolyókat meghintik cukorral, fahéjjal, egy kevés portóival, pihenni hagyják a hűtőben, majd tejszínhabbal tálalják.

Dinnye angolszász módra: a pépesített dinnyét össze kell keverni tetszés szerinti cukorral és friss citromlével. A sűrű, lekvárszínű anyagot lehet fogyasztani kenyérre kenve vagy szószként fehér húsokhoz.

Dél-Amerikában a sárgadinnye-koktél dívik. Tequilával tüzesítik, agavéval és friss citromlével keverve.

Olasz recept a csicseriborsós sárgadinnye, amely lehet köret és saláta is is. A megfőtt borsóhoz kockára vágott dinnyét, paradicsomot tesznek, és olivaolajat csepegtetnek rá. Egy kis friss bazsalikom kellemesen megbolondítja.

Bár magas víztartalma miatt kicsit furcsának tűnik, ki lehet próbálni a sárgadinnye grillezését is.

110214853-5d6cfdf7-4414-46e7-aa48-76f29c9233dd.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr2716166282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása