Olaszországban a dinnyeszezon tipikus előétele a sárgadinnye füstöltnyers sonkával (prosciutto crudo con melone), ami a La Repubblica szerint már kezd unalmassá válni, ezért ajánl néhány variációt e kellemes gyümölcsre.
A siker lehetőségét már a kiválasztás adja. Legyen a dinnye édes illatú és mértéhet viszonyítva súlyos.
Bonyolul és némileg különös egy japán recept: vájjuk egy kerek cipó belsejét, szabdaljuk kis kockákra, majd rakjuk vissza a cipóba. Hintsük meg egy kis mézzel és vajjal, majd tegyük sütőbe és rövid ideig pirítsuk. Amikor kihűlt, tegyük hozzá a felkockázott dinnyét és borítsuk be fagylalttal.
A franciáknál elterjedt módi, hogy a kis dinnyegolyókat meghintik cukorral, fahéjjal, egy kevés portóival, pihenni hagyják a hűtőben, majd tejszínhabbal tálalják.
Dinnye angolszász módra: a pépesített dinnyét össze kell keverni tetszés szerinti cukorral és friss citromlével. A sűrű, lekvárszínű anyagot lehet fogyasztani kenyérre kenve vagy szószként fehér húsokhoz.
Dél-Amerikában a sárgadinnye-koktél dívik. Tequilával tüzesítik, agavéval és friss citromlével keverve.
Olasz recept a csicseriborsós sárgadinnye, amely lehet köret és saláta is is. A megfőtt borsóhoz kockára vágott dinnyét, paradicsomot tesznek, és olivaolajat csepegtetnek rá. Egy kis friss bazsalikom kellemesen megbolondítja.
Bár magas víztartalma miatt kicsit furcsának tűnik, ki lehet próbálni a sárgadinnye grillezését is.