Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

A távmunka következményei testünkre

2020. november 16. - Benke Rita

 home-office-setup-ideas-adjustable-height-workstation-woman-at-a-desk-with-a-sore-back.jpg

Sokan dolgoznak ma otthon, ahol nincs ergonomikus szék, nagyképernyős számítógép, stb…és ennek megvannak a negatív követkeményei fizikai állapotunkra.

Ha megfájdul a nyakunk, vállunk, hátunk, a csuklónk, vagy a lábunk, azt jelenti, hogy rosszul helyezkedtünk el. Íme néhány tanács Alan Hedge-től, a cornelli egyetem ergonómiai kutatójától, aki a Huffington Postnak nyilatkozott.

Nyak- és vállfájdalmakat okozhat az alacsonyan elhelyezett képernyő. A nyak és a fej elére és lefelé hajlik. A képernyőt szemmagasságba kell helyezni és a gyakran használt tárgyakat kézközelben kell tartani, hogy erőfeszítés nélkül el lehessen őket érni. A nyak és a vállak így természetes tartásba kerülnek.

Ha hordozható számítógéppel dolgozunk, helyezzük vállmagasságban lévő asztalra vagy más bútordarabra és cseréljünk helyet akár félóránként a jó vérkeringés megőrzése érdekében.

Ha szemfáradtságot érzünk, ez azt jelenti, hogy megerőltettük szemidegeinket. Ez fejfájással, kettős látással, szemszárazsággal, nyak- és vállfájdalmakkal is járhat.

Ezen segít a 20-20-20 módszer, amelyet az American Optometric Association javasol: 20 másodpercig nézzünk egy 20 lábnyi (kb. 6,5 méter) távolságban lévő tárgyra minden 20 percben. Ez persze csak azoknál működik, akiknek ekkora lakásuk van. Segít az ablak melletti természetes fény is, ha 90 fokos szögben van képernyővel, és nem a hátunk mögül jön.

Ha feszül a csípőnk, nem szabad nyílegyenesen ülni. A hátnak 15-20 fokos hajlás felel meg. Ezt a problémát megszüntetheti egy megdönthető szék. Ha ez nincs, 20 percenként fel kell állni mozogni.

A lábgörcsök rossz vérkeringést jelentenek a lábizmokban. Ebben az esetben a szék magasságát úgy kell beállítani, hogy a talpak támaszkodhassanak rendesen a földön. Megoldás lehet egy kisszék láb alá helyezése is. Így csökken a feszültség a combokban és javul a keringés, de nem árt a 20 percenkénti járkálás sem. Tudni kell, hogy amikor járunk, a test izmai vért pumpálnak, mint a szívünk.

Ha a csukló fáj, azt jelenti, hogy rossz a csukló- és kéztartásunk. Az inak, amelyek keresztülmennek a csuklócsatornán, begyulladnak és nyomják a mediánideget. Ez a szindróma, amely az Egyesült Államokban 1,9 millió embert érint, bizsergést, gyengeséget okoz az ujjakban és a kézben.

A megoldás: tartsuk egyenesen és laposan a csuklónkat, hogy ne fordulhasson se balra, se jobbra. Segít az egér, és az ergonomikus klaviatúra is, amely kifelé gömbölyödik. Ez lehetővé teszi, hogy kezünk és alkarunk azonos vonalban legyen.

Ha a hát fáj. ha előrehajolunk a klaviatúrához, növekszik a nyomás a lumbáris hátcsikolyára. A nyomás kb. 200%-nak nagyobb, mint egyenes testtartásban. Ha a székünket egy kicsit hátradöntjük, ez a nyomás nagy mértékben csökken. Jó megoldás és nem is kerül sokba, ha egy törülközőt összecsavarunk és a hátunk mögé helyezünk, hogy megőrizzük gerincünk aljának belső görbületét.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr7516284014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása