Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Miért erősebbek a nők a férfiaknál?

2021. március 30. - Benke Rita

adobestock_145075853-1-1920x1280.jpeg

Sharon Moalem szerint a nők olyanok, mint a Föld mélyében, nagy nyomás alatt formálódó gyémántok: erősek, törhetetlenek.

Moalem neurogenetikus, biotechnológus, híres kutató orvos, aki felfedezett két ritka genetikai betegséget és egy antibiotikumot szuperbaktériumos fertőzések ellen. Könyveit 35 nyelvre fordították le. Az egyik, a The Better Half (A jobbik fél) a nők genetikai felsőbbségét magyarázza.

Az orvostudomány már több évtized óta tisztában van azzal, hogy a női nem sok vonatkozásban  erősebb és ellenállóbb egyes betegségekkel szemben, mint a férfi nem. De ez számukra akadályokkal teli, nehéz út volt. Az ókorban sem tekintették már őket teljes értékű embereknek, például az olimpiai játékokon sem vehettek részt, még nézőként sem. Különbséget tesz bizonyos értelemben még a modern orvoslás is, amikor a nőknek ugyanabból a gyógyszerből kisebb adagokat ír elő, annak alapján, hogy az átlag súlyuk kisebb.

Ma a koronavírusjárvánnyal szemben is erősebbnek mutatkoznak a nők, kevesebben halnak meg és enyhébb lefolyású a betegség, mint a férfiaknál.

Moalem most ennek az okait kutatja. Ezt a genetikai előnyt az X faktor adja. Az, hogy a nők sejtjeiben duplán van az X kromoszóma, míg a férfiakéban egy X és egy Y van. Az X kromoszómák nélkül nincs élet. Nagyon fontos szerepe van a fejlődésben, az agy konzerválásában, az immunrendszer működésében. Ezért, ha az élet nehézségeinek leküzdéséről van szó, jobb, ha két X kromoszóma van” – mondja a Moalem.

Az embereknek kb. 20 ezer génjük van. Az X kromoszómák kb 1000 gént tartalmaznak, az Y 70-et. A 2 X kromoszómával a nőknek kb ezer génnel van többjük, mint a férfiaknak. Ennek sok előnye van. A nők könnyebben legyőzik a fertőzéseket, például a TBC-t.  Ez utóbbiban meghaltak kétharmada férfi.

A nőknek az agyuk is védettebb, a fiúknál sokkal gyakoribbak az agyi problémák, például 3-4-szer annyi közöttük az autista.

Kevesebb annak a valószínűsége, hogy a nőknél kromatikus látási zavar alakuljon ki és a színek nagyobb variációját látják. A nőknél ritkábban alakul ki a színtévesztés és vannak nők (kb 5-15%), akik 100 millió színt képesek megkülönböztetni a szokásos egymillió helyett.

Az érem másik oldalon van azonban az a tény, hogy a nők sokkal nagyobb mértékben szenvedhetnek immunbetegségben, mint a férfiak. Agresszív immunrendszerükkel ugyanis megtörténhet, hogy önmaga ellen fordul.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr1316482580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása