Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Szeretem, nem szeretem – amikor a kétely betegség lesz

2021. október 21. - Benke Rita

lui-dubita-dei-suoi-sentimenti-perche-e-cosa-fare.jpg

Szerelem ez vagy nem? Eléggé meghódított-e ez a nő/férfi? Ő-e az igazi?

Kérdések lepik el az agyat. Vannak olyan emberek, akiket állandóan meg kell nyugtatni, mert nem biztosak az érzelmeikben.

Van, akinél a kétely kompulziv rögeszmévé válik, és mindenképpen ki kell gyógyítani belőle.

Marta Venturini Drabik pszichológus írt könyvet erről a jelenségről Szeretem, nem szeretem címmel. A betegség fontos és veszélyes jellemzője, hogy a személy, aki ebben szenved, mindenáron meg akar szabadulni tőle, nem akar kételkedni, ezért inkább kerül minden olyan helyzetet, ami ezt táplálja. Vannak viszont olyanok is, akik próbára teszik érzelmeiket, és ők hamarabb ki is tudnak lábalni az állandó kétkedésből.

A kételyek nem mindig aktívak – magyarázza a szerző – és ilyenkor maga a kételkedő is belátja abszurditásukat. Amúgy pedig nincsen korhoz kötve, bármikor előjöhet. Lehet házasságkötéskor, gyermek születése, de kiválthatja gyerekkori trauma, családi nevelés vagy pedig egy túlzott tökéletességre való törekvés is.

A terápia fontos része azt megértetni a pácienssel, hogy nem a partnere idézi elő a bajt, nem a kapcsolatuk rossz, hanem hogy a probléma a bizonytalansági állapotból fakadó egyéni intoleranciából fakad. Ezért kell felismernie a páciensnek, hogy miként születik ez az érzés, és hogyan válik rögeszmévé.  Természetesen, mint minden lelki problémánál, itt is fel kell dolgoznia saját életének tapasztalatait, megtalálni azokat a pontokat, amelyek ide vezethettek, és ezeket tisztázva kikerülhet az ördögi körből.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr9616724428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása