Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Laboratóriumi embriókkal a meddőség ellen?

2021. december 16. - Benke Rita

istockphoto-1166875916-170667a.jpg

Francia kutatók laboratóriumban megalkotott emberi embriókkal, úgynevezett blasztodokkal próbálnak előrelépni a meddőség elleni küzdelemben.

Az erről szóló tanulmányt Nicolas Rivron, a bécsi Tudományos Akadémia molekuláris biológia intézetének csapatával készítette és december 2-án publikálták a Nature-ben. 

„Tudjuk, hogy a megtermékenyítések 50%-ból nem születik gyermek, hanem vetélés történik, továbbá azt is, hogy ennek az 50%-nak a 75%-ban azért, mert az embriók nem tudnak megtapadni a méhfalon. Az implantáció kritikus pillanat, amelyen nehéz túljutni, különösen a terméketlen párok esetében. Ezenkívül egy rossz implantáció hatással van a baba méretére, kicsi maradhat, ezen kívül később szív- és érrendszeri problémái lehetnek” – magyarázta Rivron professzor a Huffington Postnak.

Kutatócsoportja 2018-ban javasolta, hogy laboratóriumban hoznak létre embriómodelleket egerek őssejtjeiből kiindulva, majd ezeket beültették nőstényegerek méhébe, hogy a folyamatot tanulmányozhassák. Az idén jutottak el az emberi embriókig.

„Azért neveztük ezeket a modelleket blasztoidoknak, hogy megkülönböztessük őket a blasztocitáktól, a természetesen kialakuló embrióktól, de struktúrájuk megegyezik velük” – tette hozzá a francia tudós. 

Amerikai, ausztrál és német kutatók is érdeklődnek a blasztoidok iránt, és máris felvetődtek etikai kérdések. „Az ember által létrehozott élő tárgyak új kategóriájával beléptünk egyfajta szürke zónába” – nyilatkozta Hervé Chneiweiss, a francia állami egészségügyi és orvosi kutatóintézet (Inserm) etikai bizottságának elnöke. Rivron egyetért vele abban, hogy az ilyen típusú kutatásokhoz szükség van egy etikai keretre, és ezt meg is kapták az őssejtkutatók nemzetközi szövetségétől. Innentől kezdve egyértelmű, hogy az emberi blasztoidokat nem lehet élő emberi vagy állati méhbe beültetni. Ha azonban ezek működnek, el lehet kezdeni a beültetés modellezését  a blasztoidok és az emberi méhfalsejtek kombinációjával. Ezek a kísérletek azonban nemcsak a terméketlen problémájának megoldásához visznek közelebb, hanem további eredményeket érhetnek el a fogamzásgátlás terén is.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr6316783032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása