Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Hogyan étkezzünk nagy melegek idején?

2018. július 18. - Benke Rita

ricette-light-verdure.jpg

Nemcsak légkondicionálással, hanem az asztalnál is küzdhetünk a nagy meleg ellen. Erre ad tanácsokat Loreto Nemi, a római Katolikus Egyetem dietológusa.

Nagy melegben az első szabály, hogy gondoskodjunk testünk hidratálásáról. Ezt a leggyorsabban friss, nyersen fogyasztható gyümölccsel, zöldségekkel érhetjük el. Pl. egy nyers paradicsom, vagy cukkini biztosítja azoknak az ásványi sóknak a pótlását, amelyek az izzadással eltávoznak szervezetünkből. Kitűnő erre a célra a görögdinnye is, sok vizet tartalmaz és kevés kalóriát, gazdag káliumban, ásványi sókban, csökkenti a belső hőmérsékletünket.

A paradicsom kitűnő akár a spagettire, akár salátaként. Olivaolajban kissé megpárolva is megőrzi a benne lévő likopént,, és bátakarotint, valamint finom ízt ad a pirított, teljes kiőrlésű kenyérnek.

A sárgarépát általában a barnulás segítőjének tekintik, azonban ezenkívül is van sok előnye. A bétakarotin antioxidáns, gátolja a szabad gyökök termelését, amelyek felelősek a sejtek elöregedéséért, tartalmat K, B6 és C vitamint, ásványi sókat. Jól illik egyes vegyes salátákba, amelybe zöld salátát, egyéb zöldségeket és olajos magvakat is keverünk. Ezzel szervezetünk megkapja a vasszegénység leküldéséhez szükséges vasat.

A cukkini tele van vízzel, káliummal, folsavval, klorofillel. A klorofill a vitalitás molekulája, segít abban, hogy fiatalok maradjunk. Lehet fogyasztani párolva, grillezetten, de nyersen is. A spagetti vékonyságúra szeletelt cukkinit ízesítsük almaecettel, olivaolajjal, citromlével, fűszerekkel, és hagyjuk állni néhány percig, hogy megpuhuljon – ajánlja a dietetikus.

Az uborka  hidratáló és mivel sok benne a víz, vízhajtó is. Salátán kívül aromatizált víz is készíthető vele: egy fél literes lezárható üvegbe tegyünk néhány levél bazsalikomot, mentalevelet és egy fél felszeletelt uborkát. Tegyünk rá vizet és hagyjuk legalább egy órán át a hűtőben. Kellemes ital lesz belőle, ami a gyerekeknek is ízlik.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr1814119743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása