Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Természetünkre szabott diéta

2018. október 14. - Benke Rita

dieta.jpg

Sok diéta csődöt mond és ennek egyik oka, hogy nemcsak a szánkkal, hanem az agyunkkal is eszünk. Egy általános fogyasztó program, még ha szakember is állítja össze, nem válik be mindenkinek. Ez az elmélet a pszicho-táplálkozás alapja, amelyet különböző lelki profilokhoz igazítanak.

A diéták 95%-a végződik kudarccal. Miért.

„A diéta arra kényszerít bennünket, hogy bizonyos élelmekből bizonyos mennyiséget együnk és ez gyakran eltér azoktól, amelyeket megszoktunk. Kezdetben motiváltak vagyunk, el akarjuk érni a kitűzött célt, aztán minden megváltozik. Ha nem sikerül fogyni, elveszítjük a lelkesedésünket, az önbizalmunkat és ezek a negatív érések odavezetnek, hogy visszatérünk a régi szokásainkhoz és gyakran többet és rosszabbul eszünk, mint előtte. Miután hetekig sóvárgunk egy carbonara, vagy egy szelet csokoládé után, alig várjuk, hogy ehessünk és ezúttal minden korlátozás nélkül” – magyarázza Palo Medde olasz pszichológus a La Repubblicának.

Dr. Arthur Frank 1993-ban a JAMA-ban bírálta azokat az orvosokat, akik úgy kúrálják a kövérséget diétával, mint a lázat aszpirinnal, de van ilyen láz és olyan láz, lehet megfázástól és lehet tífusztól is. Az aszpirinnal csak a tünetekre lehet hatni, a baj gyökerére nem. De érvényes ez a „mindenkire ható diéta” esetében is.

Néhány ember számára például elviselhetetlen a csokoládé teljes tilalma és van, akinek elég naponta egy pohár bor. Ezért javasolják a pszichológusok a lelki profilhoz igazodó diétát és annak felismerését, hogy a nemcsak egy ideig, hanem egy életen át tartani kell.

Amikor hízunk, gyakran keressük az okokat olyan ételekben, amelyeket nem  tűr a szervezetünk, a lassú anyagcserét hibáztatjuk, vagy a nem működő pajzsmirigyet. De gondolunk-e az életmódunkra? Étkezési túlzásokat hibáztatunk, holott figyelmet kellene fordítanunk az egész életstílusunkra, arra, hogy mozgunk-e eleget, le tudjuk-e vezetni a stresszünket, milyen okokból eszegetünk akkor is, ha nem vagyunk igazából éhesek.

Kilókat veszíteni tehát nem olyan könnyű. Milliókat költenek erre évente az emberek, a túlsúlyosak száma mégis növekszik.

A diéta sikerességéhez az utóbbi időben már a pszichológusok is segítséget adnak, elsősorban az életmód megváltoztatásával, a diéta fenntartásához szükséges akaraterő szilárdításában.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr7314298001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása