Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Egy kis szunyókálás segít a döntéshozatalban

2018. november 06. - Benke Rita

nap_900x600.jpeg

A bristoli egyetemen készült tanulmány kimutatta, hogy egy 90 perces alvás segít a tudatalatti információk feldolgozásában és a döntéshozatalban.

Ez a délutáni alvásra, egy jóízű sziesztára is vonatkozik. Az amerikai Sleep Foundation pedig számszerűen is kifejezte a jótékony hatás mértékét, a nem lebecsülendő 40%-kal.

A kutatók 16 különböző korú személyt teszteltek. Először értékelniük kellett néhány, rövid ideig mutatott információt, majd azonosítaniuk kellett egy kék vagy piros négyzetet a képernyőn.

Ezután meg kellett ismételniük a kísérletet, de nem azonos feltételek mellett. A csoport egyik része előtte aludt másfél órát, a másik fele nem.

Elektro-enkefalográfiával vizsgálták agyműködésüket alvás előtt és után, és kiderült, hogy az alvás javított az első tesztre adott válaszok gyorsaságán.

A délutáni alvás egyre népszerűbb a szellemi munkát végzők között – írja a La Repubblica, sőt, sok turista is így piheni ki a fáradalmait.

New York-ban, Manhattan kellős közepén működik néhány hónapja a „Nap York”, egyfajta wellness-központ, ahol 10 dollárt kérnek egy félórás alvás biztosításáért. Vannak repülőterek is, amelyek hasonlókat ajánlanak. Tokióban, Milánóban, Nápolyban lehet így egy órát vagy akár többet is aludni hangszigetelt kabinokban.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr5114343077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása