Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Mit eszünk a következő években?

2019. szeptember 17. - Benke Rita

pranzo_tavola_mangiare_ftlia.jpg

A tudományos kutatás a genetikával és a bioprintinggel forradalmasítja táplálkozásunkat – írja a Panorama.

A következő években olyan élelmiszerek jelennek meg, amelyek jobban szolgálják egészségünket.

Egy ismert multinacionális cég olyan sört hirdet, amelyet egy ritka patagóniai élesztő gombával erjesztenek és új élesztők és baktériumok mikroorganizmusainak felhasználásával javítják a többi, erjesztéssel készülő élelmiszereket is. Növelik a tápértékét és az egészségre ható pozitívumait az ismert probiotikus élelmiszerek, pld. a kefirek, a kimchi vagy a kombucha. Az erjedést előidéző mikroorganizmusok egy része épségben bekerül a biománkba, és ezek védenek bizonyos betegségek ellen. Ezeknek a kiválasztásával növelhető az adott élelmiszer jótékony hatása, nagyobb lesz az A, a B1, B2 vitamtartalma.

Ezt a beavatkozást a következő években kiterjesztik a kenyérre, pontosabban a kelést biztosító élesztőre is. Olaszországban egy országos program keretében 300-nál több élesztőfajtát vizsgálnak, hogy gazdagítani lehessen a kenyér tulajdonságait, pl. gyulladásgátló összetevőkkel.

Fejlett biotechnológiákkal a búza genomját is tervezik megváltoztatni, ami szintén hatással lesz a kenyérre. A kukoricát már eddig is tápálóbbá tették azzal, hogy egy metioninak nevezett aminosavat tettek a genomjához. Hasonló eljárásokkal lett proteindúsabb a burgonya, a rizs, fokozódott a paradicsom antioxidáns hatása és lett emészthetőbb egyes zöldségekben a vas.

A bioprinting technológiák is nagy jövő előtt állnak. Szövetek, szervek 3D-s nyomatai lehetővé teszik hamburgerek, sültek elkészítését az állatból kimetszett sejtekből, tehát az állat megölése nélkül.  A Modern Meadow nevű amerikai cég így készített borjú hamburgere hamarosan árusításra kerül és ez valószínűleg újra húsfogyasztásra ösztönöz sok bizonytalan vegetáriánust.

Más kutatások az ételek ízfokozásával foglalkoznak. Ebben a nanotechnológiák játszanak szerepet. A biológiai természetű nanorészecskéket jelenleg arra használják, hogy lassabban engedjenek a szervezet egyes részeibe bizonyos gyógyszereket. Ezek a részecskék azonban arra is alkalmasak, hogy utóízt adjanak az ételeknek, vagy a bornak és egyéb italoknak emeljék az aromáját.

Lesz fagylalt és csokoládé, ami nem olvas a melegben, sör használt vízből, ehető lakk az ételek bevonására, hogy tetszetősebbek legyenek, vattacukor a csuklás ellen. „Az idegtudományok is megjelennek, hogy tanácsokat adjanak arra vonatkozóan, hogy miként lehet a fogyasztó étvágyát gerjeszteni – ironizál a lap – Az új tudományt „neurogasztronómiának” fogják nevezni, és elmondja nekünk, hogy milyen keménynek kell lennie egy krémnek ahhoz, hogy egy adott csészében lágynak tűnjön. Erre szükség is lesz, tekintettel az ember természetes idegenkedésére a sok érkező újdonságtól.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr8715110840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása