Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

És az evolúció megteremtette a nőt

2020. november 06. - Benke Rita

900girl.jpg

Pascal Picq francia paleontológus könyvet írt arról, hogy az evolúció során hogyan alakult másképpen a nő, mint a hozzánk közelálló emberszabású nősténymajmok.

Az emberszabású majmoknál a terhesség 22 hónapig tart. Ha az embernek ugyanazt a fejlődi utat járták volna, a nők várandóssága is ilyen hosszú maradt volna – írja. Hogy a gyermek 9 hónapra születik, ennek az evolúciónak az oka. Amikor az első emberek két lábra álltak, morfológiájuk megváltozott. A medence bezárult, hogy ügyesebben tudjon járni. Közben agya is nőtt és vele a feje. A szülés ezért nehezebb és veszélyesebb lett.

„És itt alakult ki egy különleges stratégia: hogy a baba feje átférjen a medencén, 9 hónapra megszületik és a méhen kívül fejlődik tovább az agya. Ilyesmi más fajoknál nem létezik” – magyarázza Picq.

De van más is. A női test átalakulása a pubertás idején. Szintén egyedi a szexualitás is. Különbözik az emberszabásúaktól, amelyeknek reprodukciós periódusaik vannak. A nő szexualitása állandó és rejtett, míg például a nőstény csimpánz szexuális szervei megduzzadnak, hogy jelezze a hímnek: megtermékenyíthető.

A könyv másik témája, hogy miért durvább a férfi a nővel szemben, mint bármelyik állatfaj. Picq-nek egyelőre azt sikerült kiderítenie, hogy ez az erőszak szerencsére nem genetikai, hanem kulturális eredetű.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr4816275624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása