Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Az évtizedek óta együtt élő párok hosszú életének titkai

2021. január 21. - Benke Rita

article-2391482-1b45abef000005dc-383_634x420.jpg

A Huffington Post brit kiadása 76-90 éves embereket kérdezett a hosszú párkapcsolat titkairól. Köztük olyan párokét, akik túlélték a 2.világháborút, most a covid járvány fenyegeti őket és választja szét a látogatási korlátozásokkal egy idősotthonban.

Íme néhány példa a titkokra.

„Soha nem szabad félni a bocsánatkéréstől”

George és Olive Ford 1955 júliusában házasodtak össze. George 95, Olive 92 éves. Nemrég ünnepelték 65. házassági évfordulójukat. Egy barátuknál találkoztak Dublinban 1952-ben. Nem vették észre az idő múlását és lekésték az utolsó buszt, és George hazakísérte Olive-ot.

„Tudtam, hogy ez a találkozás különleges, ezért megkérdeztem tőle, eljönne-e velem másnap táncolni. Így kezdődött” – mesélte George.  Azóta sok boldog napot éltek, 3 gyermekük, 8 unokájuk és 3 dédunokájuk van. Olive szerint a boldogság kulcsa a jó kommunikáció. „Mindent meg kell osztani a másikkal, a jót és a rosszat is. És soha nem szabad haragban elaludni. Ez nem szolgál semmire és sokszor butaságok miatt van.

„Teljesen egyetértek” – szól közbe George – nem kell félni a bocsánatkéréstől, ha igazunk van, ha nem. És ha a másik bocsánatot kér, legyünk annyira elegánsak, hogy elfogadjuk és zárjuk le a problémát”

George azt javasolja a fiataloknak, hogy osszák meg érzéseiket, ez növeli a bizalmat. „Jó alapokkal túl lehet jutni a nehéz pillanatokon és élvezni lehet a jókat.”

Olive szerint a szilárd kapcsolat három pillérre támaszkodik: a szeretetre, a lojalitásra és a tiszteletre. Mindenkinek joga van a saját véleményére, nem kényszer mindig egyetérteni. De fontos mindig tiszteletben tartani a másik véleményét, még ha nem is egyezik a sajátunkkal.

„Adni egy kicsit, elvenni egy kicsit”

Arthur Freeland 90 éves, felesége, Mary, 91. Egymással szemben laktak Claygate-ben, Surrey grófságban. 16 éve korukban kezdtek el együtt járni. 1950-ben házasodtak össze és a mézesheteket egy lakókocsiban töltötték. 2019-ben költöztek egy nyugdíjas házba.

Amikor Mary-től megkérdezték, mi a hosszú együttélésük titka, nevetve mondta: „Azt csak az Isten tudja”. Arthur ezt Mary jó döntésének tudja be. Az, hogy mindkettejüknek keményen kellett dolgozniuk, hogy fenn tudják tartani a családot, a gyerekeket, szintén hozzájárult a boldogságukhoz. Tanácsuk a fiataloknak: kössenek kompromisszumokat kis adagokban. Mary pedig azt ajánlja nekik, hogy még a gyerekek születése előtt házasodjanak össze.

„Tartsák tiszteletben a különbözőségeket”

Finola Brophy 68, Liz Larmour 72 éves. A két nő 1989-ben ismerkedett össze, közös érdeklődésük, a zene, az oktatás, a politika, a jogegyenlőségért vívott harc hozta őket össze.

Mindketten tanárok voltak, Finola általános, Liz pedig egy drámaművészeti iskolában. Miután Liz meghívta otthonába Finolát, egymásba szerettek. 30 év után azt állítják, hogy most is ugyanolyan mélyen szeretik egymást. 2006-ban kötöttek házasságot, és sok viszontagság után családjaik is elfogadták választásukat.  Finola szerint kapcsolatuk titka a kölcsönös tisztelet és köztük működő alkímia. „Tiszteljétek a különbözőséget és adjátok meg a másiknak a kiteljesedéshez szükséges teret.”

index_7.jpg

„Ne legyünk haragtartók’”

Kathleen 88, Michael Burke 89 éves. 63 éves házasok. Mézesheteiket a Wight-szigeten töltötték. 3 gyermekük, 8 unokájuk és 10 dédunokájuk van. Jelenleg Bristolban élnek egy idősotthonban. Kathleen-nek ápolásra van szüksége, és Michael úgy döntött: odaköltöznek, hogy együtt maradhassanak.

A boldog házasság titka mindkettőjük szerint az, hogy a társak ne legyenek haragtartók. A fiatalok pároknak azt tanácsolják, hogy találjanak időt mindenre, ami fontos számukra.

„Ne felejtsünk el szórakozni!”

Ivor 87, Margaret 84 éves. Teniszpályán találkoztak 1972-ben. 1973-ban házasodtak össze, hat gyermeket neveltek fel, mindketten kettőt hoztak előző kapcsolatukból, és született két közös is. ma már 12 unokájuk van. 45 évig éltek együtt. Margaret tavaly költözött át egy idősotthonba, a látogatási tilalmak arra késztették Ivort, hogy ő is ott éljen. Most újra elválaszthatatlanok.

„Legyenek mindig a másik mellett, gondoskodjanak róla, bármi is történjen – mondja Ivor – Fontos az is, hogy legyenek közös érdeklődési pontok. Nem kell, hogy mindent együtt csináljanak, de ha megosztják a szabadidőt, vagy hobbikat, közel maradhatnak egymáshoz. Szórakozzanak, nevettessék meg egymást”

„Ne hagyjanak ki bizonyos szakaszokat”

Roy Hammond 84 éves, felesége, Avis 86. 1958-ban találkoztak egy irodában, ahol együtt dolgoztak. 60 éve házasok, egy nyugdíjas házban élnek Barchesterben. Roy 2018-ban költözött oda, Avis egy évvel később. Közös titkuk, mondják, „egyszerűen a barátság”.

A fiataloknak azt tanácsolják, hogy éljék meg együtt életük minden szakaszát, a hódítást, az első randevúkat és csak akkor költözzenek össze vagy házasodjanak, amikor már biztosak magukban.

„Ne adják fel túl könnyen”!

Beryl Greasley 95, férje, Tony 97 éves, a Leicestershire-i Blaby-ben, egy pubbal találkoztak, 1949-ben házasodtak össze. Ma ők is egy idősotthonban élnek. Kapcsolatuk titka, hogy mindig a családnak volt elsőbbsége számukra.  Tanácsuk a fiataloknak: ne adják fel túl könnyen, ha nehézségeik támadnak, együtt képesek felülkerekedni a nehézségeken. A mai kihívásokra való tekintettel ez utóbbi tanács különösen megszívlelendő – vonja le a következtetést a Huffington Post.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr4616391144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása