Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Wellness 0 fok alatt

2021. március 04. - Benke Rita

 wim_meditation_icerock-b_ratio.jpg

A legújabb wellness-divat a hidegre alapoz. A jégre, a téli tengerre, a krioterápiára vagy a 20 fok alatti tusolásra. Van, aki úszik egyet a fagyos tóban, van, akik jégkockákat dobál a fürdőkádba, van, aki jéghideg zuhannyal kezdi a napot.

A Forbes szerint a hidegterápiának sok előnye van és a járvány miatti mozgáskorlátozások miatt különösen kedvelt.

Az északi országokban ez megszokott edzési forma, de ma már máshol is vannak hívei. Az Outoor Swimming Society adatai szerint a koronavírus kezdete óta számuk megháromszorozódott. A jeges vízben való megmerítkezést azonban egyedül nem szabad gyakorolni – figyelmeztet a társaság.

Vannak e kedvtelés űzői között sztárok is, mint pld. Lady Gaga, de modellek, sportolók, akik edzés, mérkőzés, vagy fellépés után így űzik ki magukból a fáradtságot.

Kulcsfigura Wim Hof, akit Ice Man-nek neveznek, mert elképzelhetetlen hideget is elvisel egy különleges légzési és meditációs technikával. A holland guru mindenkit biztat annak kipróbálására, hogy a hideg hogyan erősíti az immunitást, hogyan csökkenti a gyilladást, a fájdalmat, a stresszt, hogyan növeli a fizikai és a mentális energiát.

Külön ismertetést érdemelt a krioterápia, amely a következőképpen történik: a vállalkozó szellemű egyén belép egy kabinba, ahol normális a hőmérséklet, de leviszik gyorsan mínusz 85 fokra. Nitrogént nem használnak hozzá, a hideget vízzel és elektromossággal érik el. Előnye: a termikus sokk hatására erősen lecsökkennek a gyulladások, gyógyulnak a krónikus ízületi betegségek, lassul a csontritkulás, csökken a koleszterin és a triglicerid, továbbá gyorsul a műtét utáni rehabilitáció, az anyagcsere, a méregtelenítés, feszesebbé válik általa a bőr. 4 perc alatt 800 kalóriát lehet elégetni vele.

Figyelembe kell azonban venni, hogy sok az ellenjavallat. Terhesség és szoptatás idején, szív- és keringési problémákkal nem lehet alkalmazni. Ennek híján a jeges tusfürdő is megteszi.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr8716437052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása