Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Élelmi rostok és a karcsú derék

2016. április 10. - Benke Rita

gyj16.jpg

Itt van a tavasz, hamarosan rajtunk üt a nyár, de még mindig szűk a tavalyi szoknya, a múlt nyári nadrág.

Sokan idegenkednek minden diétától, minden kúrától, és nem hajlandóak lemondani a megszokott táplálékaikról, a megszokott étrendjükről, talán nem is kell, hiszen mindössze néhány kiló feleslegük van, nekik szólnak a következő gondolatok.

Amikor csak szóba kerül a táplálkozás, a rostok fontosságáról minden tanácsadás megemlékezik, hiszen a modern, egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen alkotórésze. Ugyanilyen fontos része a fogyókúráknak is a rostokban bőséges táplálkozás.

Azt már talán majdnem mindenki tudja, hogy rostok a finomítatlan élelmiszerekben, barna lisztekben, zöldségekben, gyümölcsökben találhatóak meg nagyobb mennyiségben.

Vannak azonban, akik nem szeretik a barna lisztből készült kenyereket, nekik nagyon fontos, hogy a kenyérmellé-való legyen magasabb rosttartalmú. Például a zöldségéhez egyen kevesebb vajas kenyeret és nem fordítva. Paprika, paradicsom, uborka, retek halmok kéretik magukat, de aki jobban szereti, ehet hozzá reszelt sárgarépát, zellert, almát, céklát, fekete retket.

Készítse úgy a szendvicsét, hogy abban éppen csak mutatóban legyen fehérkenyér vagy más fehér lisztből készült pékáru.

 A gyümölcsjoghurtot is házilag érdemes készíteni reggelire, és akkor egészen biztosan valódi gyümölcsöt tartalmaz.

A magyaros ételeket is sűríthetjük teljes, tápegész gabonákkal, sőt zabliszttel is.
Vegyük számba, hogy miért fontosak a rostok a táplálékainkban:

  • kiegyensúlyozzák a vércukorszintet, mert lassítják a szénhidrátok felszívódását a bélből, ezáltal pozitívan hatnak az anyagcserénkre
  • jótékonyak a szív-és érrendszeri betegségek, és a vastagbél daganat kialakulása ellen,
  • megkötik és eltávolítják a felesleges méreganyagokat, salakanyagokat, így biztosítják testünk egészségét és a napi székletürítést,
  • csökkenthetik az étvágyat, mert a gyomorban megduzzadva teltségérzetet okoznak, éppen ezért nagyon fontos az elegendő mennyiségű folyadékbevitel, lehetőleg étkezés előtt félórával.

Ha megitta a napi 1,5-2 liter tiszta folyadékot, hetente mozgott néhány órát az egészségéért, és a fenti pár gondolatot bevezette az életébe, akkor egypár hét múlva egészen biztosan nem szorít tovább a ruha dereka.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr548580830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása