Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Bodza-szüret után

2016. május 26. - Benke Rita

Májusi visszatérő kirándulásaink egyikének célja az óbudai Hajógyári-szigetre, a nyugati töltés feletti fasoron a bodzaszedés. Az idén két részletben szedtük meg az éves adagot a változékony idő miatt, és félő volt, hogy kevés egészséges virágot találunk. Szerencsére azért akadtak olyanok bőségesen, amelyeket - napfényes fekvésük miatt - nem támadtak meg a tetvek, ellenben akadt olyan, amelyet csak különböző tornamutatványok, és a magasabban pompázó virágok ágainak hintáztatása után értünk el.

Ezt követően az erkélyen kezdtük el szárítani, hogy minden felesleges vendég kimásszon belőle, utána azonban dolgozó szobánkat árasztotta el különleges, édes-kesernyés illata.

A feketebodzát (Sambucus negra) náthateának is nevezik kiváló köhögéscsillapító, izzasztó hatása miatt.

Hatóanyagai: kiemelkedő a flavonoid és nyálkaanyag tartalom a virágokban, a levelekben elsősorban cseranyagok vannak, továbbá  A, B- és C-vitamint, fol- és pantoténsavat, vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és illó olajat.

Alkalmazása: a virág forrázata izzasztó, köhögéscsillapító, enyhe vizelet és hashajtó hatású. Számos vértisztító teakeverék alkotóeleme. A friss virágokból házilag üdítőital készítenek. Az érett bogyókból frissen lekvárt főznek, szárítva pedig izzasztó, köhögéscsillapító, enyhe vizelethajtó hatású. A gyökér és a bogyó kitűnő hashajtó.

Többet is megtudhattok a bodza felhasználásáról Egészségőrző ételek című könyvemből, amely megrendelhető korlátozott számban nálam, illetve az Underground Kiadónál.

http://undergroundbolt.hu/egeszsegorzo-etelek

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr458746358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása