Az örök dilemma, amely megosztja a népeket: édeset vagy sósat reggelizzünk-e? A problémát most új nézőpontból közelítették meg az amerikai kutatók, akik arra következtetésre jutottak, hogy a magasabb proteintartalmú első étkezés, vagyis a sósabb, toleránsabbá tesz bennünket napi döntéseinkben.
A kaliforniai egyetem tanulmánya a Pnas folyóiratban jelent meg.
A kutatás során 87 önként jelentkezőt két csoportba osztottak. Az egyik csoport magas proteintartalmú reggelit kapott, amelyben sonka és sajt is volt, a másik elsősorban kenyeret, lekvárt és gyümölcsöt. Majd mindkét csoportnak rész kellett vennie egy „ultimátum” játékban, amelyet párosan játszottak: az egyik játékosnak volt 20 dollárja, amelyet meg kellett osztania a partnerével. Ha a 20-ból felajánlott neki 4-et, és a másik elfogadta, az összeget megtarthatták. Ha második nem fogadta el a 4 dollárt, mert túl kevésnek tartotta, akkor egyikük sem kapott semmit.
Azok közül, akik proteines reggelit ettek, 10-ből 8 elfogadta a 4 dollárt, míg azok közül, akik lekváros kenyeret ettek, csak 50% fogadta el az igazságtalan osztozkodást.
A vérvizsgálatok azt is kimutatták, hogy azoknál, akik proteindús reggelit ettek, megnőtt a tirozin-termelés szintje, ami összefügg a dopamin hormontermeléssel, amelynek szintén szerepe van a toleráns magatartás erősítésében.
A szakemberek szerint a reggelinek az a szerepe, hogy feltöltse a szervezetet energiával. A napi kalóriaszükséglet 20%-át kell adnia és 50%-ban szánhidrátokból annak érdekében, hogy erősödjön a figyelem, a koncentrációs készség, sőt, egy kutatás szerint ezen áll vagy bukik, hogy mennyire tudunk a számokkal bánni.
Az amerikai kutatók proteindús reggelije 25%-ban proteinből, 25%-ban zsírokból és 50%-ban szénhidrátokból állt.
A dietológusok felhívják a figyelmet arra, hogy ilyen arányú proteinfogyasztás után ügyelni kell arra, hogy a napi táplálék kevés proteint tartalmazzon, mivel a tudomány jelenlegi állása szerinti ideális étrendben 12-18% a protein aránya, 55% a szénhidrátoké és 30% a zsíroké.