A kora ősz gyümölcs-csemegéje a füge, minden formájában. Kitűnő az édességekben, salátákban, frissen vagy szárítva. Finom, erősíti a szervezetet, sőt, szépít is.
Bár nagyon édesnek tűnik, nincs benne több kalóra, mint a mandarinban vagy a szőlőben. Több viszont a kalória a szárított változatában, de azért erről sem kell lemondani, legfeljebb célszerű ebből kevesebbet fogyasztani. A fizikai tevékenységnek egy kitűnő üzemanyaga.
A füge sok tápláló anyagot tartalmaz, elsősorban vitaminokat, káliumot, vasat, kálciumot, A és B vitaminokat. Fiatalítja a bőrt, a sejteket, jót tesz a csontoknak, főleg a növekedéskor. Segíti az emésztést, csökkenti a gyomorégést és fertőtleníti a húgyutakat. Pakolásra is lehet használni pattanások ellen. Azt a tejszerű levet, amely akkor folyik ki a szárából, amikor leszakítják a fáról, régen szemölcs ellen használták.
A fügéből készíthetők különböző kozmetikumok. Például a füge-maszk arcra és kézre. Az érett gyümölcsöt törjük össze villával. Tegyünk hozzá egy kanál mandulaolajat, és vigyük fel arcunkra, kezünkre. hagyjukrajra 10 percig, majd vízzel mossuk le. Nagyon jó puhító, antioxidáló hatású és különösen jó a száraz bőrre.
Bőrhámlasztó. A füge húsa és magva tökéletesen alkalmas a vékony nyaki és kézfeji bőr hámlasztására. Ha erősen hámlasztást akarunk, tegyünk hozzá egy kanál cukrot. Ha a testünkre akarjuk alkalmazni, akkor egy kis olivaolajat.
A fügét már régen is használták testápolási célokra. A füge héja, a fáról frissen leszakítva, kissé irritáló, ragadós nedvet bocsát ki, ezt nagyanyáink bérkeményedés eltávolítására használták, a megfőtt füge levét pedig köhögés és torokfájás ellen.