Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Stressz és hátfájás édestestvérek

2017. december 04. - Benke Rita

mal-de-dos-stress.jpg

Japán kutatók vizsgálták, hogy milyen összefüggés van a stressz és a hátfájás között – írja a Le Figaro.

18 ezer pácienssel foglalkoztak, akikkel stresszelő feladatokat végeztettek, aminek hatására jelentős mértékben erősödtek csípő- és ágyéki fájdalmaik. Stresszhelyzetben az izmoknak olyan megfeszülése következhet be, amely blokkolja a hátat a vállak vagy a derék magasságában – magyarázta a lapnak dr. Gilles Mondoloni csontspecialista, akupunktőr – Az izmokban sok az idegvégződés és stresszhelyzetben az agy túl sok információt közvetít, az izom erre összehúzódással válaszol, ez okoz lokális vagy kisugárzó fájdalmat.

A krónikus stressz ezenkívül felszabadíthat olyan anyagokat, amelyek gyulladásokat okoznak, és összefügg a stressz az izomzatot tartó csontok fájdalamival is.

Norvég kutatók végeztek kísérletet 40, többségükben női páciensekkel. Egyórás feladatot kellett megoldaniuk a képernyő előtt. Közben regisztrálták a szívritmusukat, vérnyomásukat, izzadásukat, egyes izmaik tónusát. Egy óra elteltével  64%-uknak erősödtek a fájdalmaik.

A kutatók lehetségesnek tartják, hogy ebben szerepe van az adrenalin és a noradrenalin felszabadulásának, a két hormonnak, amelyek fokozzák a szívfrekvenciát és csökkentik a kis erek átmérőjét, ami akadályozza az izmokból eredő, elhasznált anyagok eltávolítását.

Szerepük lehet még a citokineknek is, amelyek gyulladásokat idéznek elő az izmokban és az ízületekben.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr8213347209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása