A franciák évente, fejenként 6,7 kg csokoládét fogyasztanak. Ezzel egy felmérésen Németország, Nagy-Britannia, Ausztria, Finnország és Belgium előzi meg. Az európaiak évi összfogyasztása 382 ezer tonna.
A francia felnőtt fogyasztók előnyben részesítik a fekete csokoládét és igazuk van, mertez az egészségesebb, feltéve, hogy minimum 70% a kakaó-tartalma. A kakaó ugyanis gazdag az öregedést lassító antioxidánsokban. A tejcsokoládéban kevés van, a fehérben egyáltalán nincs, mert annak kakaóvaj az alapja.
A kakaó antioxidáló ereje négyszer-ötször nagyobb, mint a fekete teáé, a zöld teáénál pedig kétszer-háromszor. Ezt a polifenolok jelenléte magyarázza, különösen a flavonoidoké, amelyek lassabban eliminálódnak, mint az antociánoké, amelyek a rák ellenségei.
A csokoládéban számos olyan ásvány is van, mint a cink, a réz, a szelén, a mangán. A sok antioxidánssal a csokoládé a máj védelmezője. Megterhelését inkább a tej- és a fehér csokoládéban lévő zsírok okozzák.
Francia orvosok vizsgáltak hepatitisz C-ben szenvedő betegeket és megállapították, hogy az az optimális csokoládé-fogyasztás, amely csökkenti a gyulladást és javítja állapotukat, 30-40 gramm, azaz 3-4 kocka.