Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

A gyereknek szüksége van szabadidőre

2019. január 25. - Benke Rita

2016-09-13_lif_24574568_i2.JPG

Az iskolai szünet idején a szülők törik a fejüket, hogy mivel foglalják le a gyerekeik szabad idejét. A nevelési pszichológia szakértői szerint azonban a „túlfoglalkoztatottság” árt a gyereknek.

Olyan társadalomban élünk, amelyben az állandó aktivitás a jellemző, szinte kötelező, nincs idő az idő elvesztegetésére és ezt a magatartást sugallják a gyerekeknek is.

Hagyni kell a gyereknek „lyukas időt”, amit nem töltünk be számára, amikor látszólag unatkozik, valójában azonban figyeli a környezetet, elmélázik, és ő maga választja ki azt, ami igazán érdekli, amit fontosnak tart.

Ez vonatkozik a legkisebbekre is, akik így hozzászoknak ahhoz, hogy elfoglalják magukat. A gyerek sohasem unatkozik, a szülők félnek attól, hogy unatkozni fog. Ezért van például az is, hogy a gyerekszobába sokan még a tv-s is beállítják.

A gyereknek a szabadon hagyott idő lehetőséget ad arra is, hogy gazdagítsa megfigyelő képességét, hogy olyan dolgokat lásson meg, amelyekhez idő kell. Figyelmesebb lesz és jobb döntéseket tud hozni majd felnőtt korban is.

Ha szülők arra törekednek, hogy minden szabad percét kitöltsék, nehezen tud majd döntéseket hozni, mindig szüksége lesz segítségre – írja a Le Figaro.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr9214587468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása