Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Ládában termeszthető aromatikus gyógynövények

2019. május 28. - Benke Rita

lavanda-1024x713.jpg

Akár ízesíteni, akár napi kisebb bajaink ápolására használjuk őket, jó, ha kéznél vannak aromatikus gyógyfüvek – írja a Huffington Post, amely aromaterapeutákat kérdezett erről a témáról.

A szakemberek 5 aromatikus fűvel kapcsolatban mondták el véleményüket.

A mézfű. Nem tévesztendő össze a citromfűvel, bár van egy közös tulajdonságuk: illatuk elüldözi a szúnyogokat. A mézfű az emésztést segíti és relaxál. Jó hasfájásra és csökkenti a refluxot. Este teaként idegnyugtató. Egy csésze teához elé egy kávéskanálnyi belőle.  A finomra vágott levelek emelik a gyümölcssaláta, különösen a déli gyümölcsös ízét. Illik a fehér húsokhoz is. A napos helyet és a gyengén nedves földet kedveli. A magját tavasszal kell földbe tenni.

A petrezselyem antioxidáns és relaxáló. Mind a két fajtája tele van luteinnel és béta-karotinnal. Ideális gyulladás és öregedés ellen. Szórjunk meg vele a zöldségeket, húsokat, gombát, halat.

Jól érzi magát cserépben, ládában. Szereti a napot. A magot már el lehet ültetni márciusban. Nyári melegben sok vizet kíván. Egész évben zöldell.

A menta. Az emésztés könnyítő tulajdonságai a legerősebbek. Gazdag vasban és C-vitaminban, nyugtatja a gyomrot, ajánlják másnaposságra is. Fel lehet használni gyümölcssalátához, jól illik a csokoládéhoz. Egy kávéskanál menta elég egy csésze teához, ne forrázzuk, meleg vízben hagyjuk ázni.

A kakukkfű. Antiszeptikus és kulináris tulajdonságai már a középkorban is ismertek voltak.  Ételek fertőtlenítésére is használták, amikor még nem volt más konzerválási lehetőség. Torokfájást enyhítő szirup, amely hűtőben 3 hónapig eltartható: 250 ml vizet forraljunk fel néhány kakukkfű ággal, kihűlése előtt tegyünk hozzá egy kávéskanál citromlevet és 4 kávéskanál mézet, majd lassú tűzön kevergessük, amíg sziruppá sűrűsödik.

A konyhában húsokat, zöldségeket ízesítünk. Magját tavasszal kell elültetni. A növény ellenáll a hőségnek, szárazságnak, nem igényel sok ápolást.

A levendula. Nagyon használják a kozmetikában, de édes ételeket is ízesít. Nagyon kevés kell belőle pl. a házilag készített lekvárba. Lehet levendulás sót és cukrot is készíteni ételek ízesítésére.

Relaxáló hatású a következő készítmény: tegyünk levendula-virágot napraforgó-olajba 15-20 napra. Szűrjük le és a készítményt öntsük egy sötét üvegű flakonba, hogy védett legyen a fénytől. Használható csuklóra relaxálásra és masszázsra. A növény a meleg, napos helyet szereti.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr2914860726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása