Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Miért szopják a gyerekek az ujjukat?

2019. július 08. - Benke Rita

64969475_459791051487835_3755958370754887680_n.jpg

Nagyon ritkán előfordul már a magzati állapotban is, de születés után a leggyakoribb jelenségek közé tartozik, hogy a kisgyerekek szopják az ujjukat.

A gyermekorvosok és a pszichológusok azzal magyarázzák, hogy abban a korban, amikor a gyermek nem tudjuk levezetni, vagy másképpen kifejezni az érzéseit, a fáradtságát, az ujjszopás megnyugtatja.  Ezen kívül abban is segít, hogy türelmesebben várja ki a szoptatás idejét, ugyanis sok esetben túl szigorúan történik a szoptatás idején és a tej mennyiségének kiszabása és a kicsi két szoptatás között megéhezik.  

Az afrikai és az ázsiai gyerekeknél, ahol nincsenek ilyen szabályok, ritka az ujját szopó gyerek.

6-10 hónapos korban a szülő már szilárd táplálékot is ad a gyereknek, hogy hozzászoktassa a rágáshoz. Akinek korábban történik ez meg, ott a gyerek előbb felejti el az ujját. Ugyanakkor továbbra is így jelezheti, hogy álmos.

A 4-6 évesek időnként visszatérnek időnként ehhez a szokáshoz, amikor fáradtak, feszültek, vagy unatkoznak. Ez utóbbi esetben megoldás, ha a szülő elfoglalja valamivel. Az elalvás előtti ujjszopást azonban nyugodtan lehet engedni. 6 éve kor után egyszerű szokásról van szó, amelyről türelemmel szabad csak a gyereket leszoktatni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr2014931156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása