Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

A naptejeknek is ökofenntarthatóknak kell lenniük

2019. augusztus 19. - Benke Rita

aerial-of-honolulu-hawaii-beyond-diamond-head-699243786-5c242707c9e77c00012c07dc.jpg

Hawaii világelső lett abban, amely olyan törvényjavaslatot tervez, amely tiltja azoknak a napkrémeknek a forgalmazását, amelyek két mérgező anyagot: oxibenzont és oktinoxátot tartalmaznak.

Az egészségügyi hatóságok figyelmét mindenekelőtt a nagy korallzátony pusztulása hívta fel. A pusztulásnak kétségkívül sok oka van, de a napkrémek is közöttük vannak – írja a La Repubblica,

Erre a floridai egyetem kutatói már néhány évvel ezelőtt rájöttek. Az Archives Environmental Contamination and Toxicology szakfolyóiratban leírták, hogy az oxibenzon, amely márkás napkrémekben is megtalálható, mérgezi a korallokat, gátolja a fejlődésüket és hajlamossá teszi őket a kifehéredésre. Néhány hónappal ezelőtt a JAMA-ban jelent meg az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhivatal (FDA) által rendelt tanulmány, amelyben amerikai dermatológusok arról írnak, hogy a krémek toxikus elemei a bőrön keresztül bekerülnek az emberek vérébe is.

„Az avobenzonról, az oxibenzonról, az oktokrilénról van szó – magyarázza Pucci Romano olasz dermatológus, a nemzetközi Ökodermatológiai Szövetség, a Skineco elnöke. Ezek az anyagok endokrin-zavarokat okoznak mind a tengeri állatoknak, mind az embereknek, ezért fontos ökokompatibilis napkrémeket használni, amelyek nem ártanak sem a környezetnek, sem a bőrünknek.”

Ma már van választási lehetőség, mert sok kozmetikai cég készíti termékei új generációs, ökofenntartható anyagokból, amelyek könnyen elbomlanak. Ezek a végek támogatnak olyan programokat, mint az indonéziai Pur Corail, amelynek keretében létrehoznak egy korall-telepet és ha megnő, átültetik Bali körzetébe.

A dermatológus javasolja, hogy a vásárló mindig olvassa el, hogy a kiválasztott krém milyen anyagokból áll. A toxikus elemeken kívül azt is, hogy van-e benne parafin vagy vazelin, mert ezek sem bomlanak természetes úton. Helyettük inkább válasszunk olyan növényeket és ásványi anyagokat, mint a napraforgó, az avokádó, a szezám, a szőlőmag, a rizskorpa olaja, amelyek gazdagok E-vitaminban, hidratálják és puhítják a bőrt.  Ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy minél kevesebb egy krémben a napfényt szűrő kémiai anyag, annál nagyobb óvatosággal, és rövid ideig szabad napozni.

A spray-eket eleve jobb nem használni, annál is inkább, mert anyagai, a mérgezők is, szétszóródnak és a vízbe és a levegőbe kerülnek.

100%-os védelmet egyébként egyetlen krém sem biztosít – mondja Leonardo Celleno, az olasz dermatológiai társaság elnöke – jobb több irányú taktikát követni, elég vizet inni, gyümölcsökkel, zöldségekkel sok antioxidáns bevinni szervezetünkbe minden nap.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr3515014916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása