Az endívia, a kelbimbó, a rukkola, karfiol és a retek azok közé a zöldségek közé tartoznak, amelyek javítják az emésztést, védik a májat és jó vitaminforrások.
Míg régen éppen kesernyés ízük miatt sokan nem fogyasztották ezeket, most egyre inkább divatba jönnek és a séfek kínálata is bővül általuk.
Legutóbb a Nutrients című szaklap ismertette az egyes keserű zöldfélék egészséges, hasznos tulajdonságait.
A keserű zöldfélék gazdagok antioxidánsokban, különösen vonatkozik ez lila káposztára, de bétakarotinban is, amly hasznos az A vitamin feldolgozásához és csökkenti a rossz koleszterin (LDL) szintjét. A brokkoliban sok kálium van, amelynek 40,9 %-a beépül a szervezetbe. Ez több, mint amekkora arányt ér el a tej kálcium-tartalma. A lila káposztában található glutamin pedig védi a gyomorfalat a fekélyektől.
A káposztafélék a vércukorszintet is képesek szabályozni a legújabb kutatások szerint. Végül K-vitamin tartalmának köszönhetően kúrálja a fekélyes vastagbelet, rostjai pedig alacsony szinten tartják a rossz koleszterint és javítják az emésztést.
A karfiolnak is van számos jó hatása: sok benne a flavonoid, a bétakarotin. Mivel kalóriaszegény (22/100 gramm) ideális része lehet a fogyókúrának.
A keserű zöldségeket lassú tűzön, kevés vízzel ajánlott párolni, vitamin-tartalmuk megőrzése céljából. A nyersen, salátaként fogyaszthatók keserű ízét pedig leginkább egy kis olivaolaj és/vagy balzsamecet enyhíti.