Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

A keserű zöldségek jótékony hatásáról

2019. szeptember 03. - Benke Rita

index_3.jpg

Az endívia, a kelbimbó, a rukkola, karfiol és a retek azok közé a zöldségek közé tartoznak, amelyek javítják az emésztést, védik a májat és jó vitaminforrások.

Míg régen éppen kesernyés ízük miatt sokan nem fogyasztották ezeket, most egyre inkább divatba jönnek és a séfek kínálata is bővül általuk.

Legutóbb a Nutrients című szaklap ismertette az egyes keserű zöldfélék egészséges, hasznos tulajdonságait.

A keserű zöldfélék gazdagok antioxidánsokban, különösen vonatkozik ez lila káposztára, de bétakarotinban is, amly hasznos az A vitamin feldolgozásához és csökkenti a rossz koleszterin (LDL) szintjét. A brokkoliban sok kálium van, amelynek 40,9 %-a beépül a szervezetbe. Ez több, mint amekkora arányt ér el a tej kálcium-tartalma. A lila káposztában található glutamin pedig védi a gyomorfalat a fekélyektől.

choux-de-bruxelles-vapeur.jpeg

A káposztafélék a vércukorszintet is képesek szabályozni a legújabb kutatások szerint. Végül K-vitamin tartalmának köszönhetően kúrálja a fekélyes vastagbelet, rostjai pedig alacsony szinten tartják a rossz koleszterint és javítják az emésztést.

A karfiolnak is van számos jó hatása: sok benne a flavonoid, a bétakarotin. Mivel kalóriaszegény (22/100 gramm) ideális része lehet a fogyókúrának.

A keserű zöldségeket lassú tűzön, kevés vízzel ajánlott párolni, vitamin-tartalmuk megőrzése céljából. A nyersen, salátaként fogyaszthatók keserű ízét pedig leginkább egy kis olivaolaj és/vagy balzsamecet enyhíti.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr4615035436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása