Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Sokat elárul az érzelmekről, hogy melyik oldalról ölelünk és csókolunk

2020. június 19. - Benke Rita

abbracci-1200x648.jpg

Megfigyeltük-e már, hogy amikor megölelünk, vagy megcsókolunk valakit, jobbról kezdjük? A németországi Ruhr Bochum egyetem kutatói a miértre voltak kíváncsiak és rájöttek, hogy ennek van némi köze ahhoz, hogy jobb vagy baloldalasak vagyunk-e, de nem ez a lényeg, mivel erős érzelmi felindulás esetén fordítva is csináljuk.

Mivel az emberek 90%-a jobbkezes, a jobboldalon kezdett csók olyan ösztönös, hogy 2011-ben az amsterdami egyetem felmérésében a résztvevők akkor is jobbról csókoltak meg egy babát, amikor az ehhez kényelmetlen helyzetben volt elhelyezve.

Az agyunk aszimmetrikus. Ez azt jelenti, hogy a két félteke különbözően dolgozza fel az információkat, de ami az egyikben történik, befolyásolja a másikat.

Legtöbben jobb kézzel írnak, mert ez a domináns, míg a bal a finomabb részmozdulatokra specializálódott. Mindnyájan képesek vagyunk fordítva is tenni, de sokkal nagyobb fáradtsággal. Ha azonban nagy érzelmi hatás alatt vagyunk, bal felé hajlunk.

Sok tudományos bizonyíték van arra, hogy milyen kapcsolat, interakció megy végbe a neurális hálózatok között. Ilyen esetekben a jobb félteke van nagyobb aktivitásban, ez dominál. Az erős érzelmek aktiválják a homloklebeny hátulsó területeit ezen az oldalon. A főszereplő az amigdala, amely az agyvelő központjában rejtőzik és ösztönös reagálásra késztet. De ebből is kettő van, és a jobboldali felelős az érzelmekért, a félelmekért.

Agykárosodást szenvedett emberek vizsgálata kimutatta, hogy akinek a jobb agyféltekéje sérült, nehezen ismeri fel mások arckifejezéseit.

Egy 2012-es tanulmány egyetemi tanároknak az interneten megjelent fotóit elemezte és kimutatta, hogy azoknak a feje, akik humán tárgyakat oktatnak, enyhén balra dől, míg azoké, akik matematikát vagy más egzakt tudományt, és racionálisabban gondolkodnak, jobbra.

A német kutatók az idén újabb felmérést végeztek, ezúttal a repülőtéren ölelkezőkkel kapcsolatban. Több mint 2000 távozó és érkező személyt figyeltek meg. Nagy különbségeket nem találtak annak ellenére, hogy az érkezés pozitív, a távozás negatív esemény. Más volt azonban a helyzet, amikor a minőséget elemezték. Az ölelkezés 92%-ban jobbos volt, amikor idegenek között történt, de csak 83%-os és a többi balról, ha barátok, vagy rokonok üdvözölték egymást. Majd megismételték laboratóriumban a kísérletet. Érzelmes történeteket meséltek a résztvevőknek, majd megkérték őket, hogy öleljenek meg egy bábut. A baloldalas ölelkezések százaléka sokkal magasabb volt.

A kutatók azonban attól óvnak mindenkit, hogy következtetéseket vonjanak le egy baráti ölelés irányából, mivel magatartásunk sokféle folyamat gyümölcse, amelyek egyszerre hatnak. Azért sem, mert ha mindenki mindig egyformán csinálja, az összeütközés elkerülése miatt szokássá  válik. Legalább száz ölelésre lenne szükség így egy érdemleges értékeléshez.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr3315826644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása