Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Hogyan segítsünk gyermekeinknek uralkodni a félelmeiken?

2020. szeptember 06. - Benke Rita

sobbingchil-5a45908a89eacc0037fc6dfb.jpg

Legyünk kicsik vagy nagyok, a félelem rossz az életerőnknek. A gyermek fél a sötéttől, a gonosz farkastól. Ezek a félelmek szinte bele vannak programozva, míg mások, mint a kutyáktól vagy a rovaroktól való félelem lehet egy kellemetlen tapasztalat következménye. Egyes félelmek átmenetiek, mások maradandók. De tudjuk-e, hogyan működik? – teszi fel a kérdést a Huffington Post.

Mint minden érzés, a félelem is egy láncreakció, amely az egész testre kihat, de elsősorban fiziológiai és nem pszichológiai. Minden embernek az agyában van egy vészjelző, ami arra van beprogramozva, hogy felismerje a veszélyt és a túlélés érdekében  megadja rá a választ vagy optimalizálja a valószínűséget.

A félelem teljesen normális érzés minden korosztály számára, de különösen a gyermekeknél. Hogy milyen intenzíven élik át, az a fejlettségüktől és személyiségüktől függ. Ezek a félelmek túlzottak is lehetnek, elhatalmasodhatnak. Például ilyen lehet az iskolától vagy a szülőktől való eltávolodás miatt érzett félelem. A szülőnek mindenképpen foglalkoznia kell vele, meg kell tudni, mitől fél, honnan ez a félelme és biztosítani kell arról, hogy a szülők ott állnak mellette, nem fenyegetheti veszély. Ha jelentéktelen dolog okozza, együtt lehet nevetni rajta. A félelem okos magyarázattal okafogyottá válhat. Még egy fontos dolog: nevetni a félelmen együtt a megnyugtatott gyerekkel lehet, de kinevetni a gyerek félelmét, gyávának nevezni nem szabad. Az is előfordulhat, hogy a gyermek megnyugtatása közben a szülő is másképpen látja, és bevallja magának saját félelmeit is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr10016190996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása