Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Az ősök életkörülményei hatással vannak ránk négy generációra visszamenőleg

2020. október 20. - Benke Rita

19_10_18_gravidanza.jpg

Az Olasz Gyermekorvosok Társasága legutóbbi tanácskozásának egyik fő témája azokat az epigenetikai kutatásoknak az értékelése, amelyek szerint egy gyermek életére nemcsak az van hatással, ami az anya várandóssága alatt történik, hanem ami a múltban a nagyszüleivel, dédszüleivel, ükszüleivel is.

Alberto Villani, a társaság elnöke emlékeztetett arra, hogy Theodosius Dobzansky genetikus-biológus már a múlt század elején az ikreket tanulmányozva jött rá arra, hogy a gyerekek fejlődésében fontos szerepet játszik a környezet, és nemcsak fizikai állapotukra, hanem intelligenciájuk fokára is. Mivel pedig ezt lehet befolyásolni, a prevenció is lehetségessé válik.

Ezt a területet vizsgálva holland kutatók azokkal az 50-60 évesekkel foglalkoztak, akiket anyáik az 1944-es éhínség idején vártak. Ezek a gyerekek felnőttként is viselik ennek nyomait különböző betegségekben. Abban az időszakban a hollandok napi fejadagja 2 szelet kenyér, két krumpli és egy darab cékla volt. Ez kb. 400 – 800 kalóriát jelentett.

Nem szabad elfelejteni – tette hozzá Villani – hogy az egészségügyi, politikai, etikai körülmények nemcsak a múltban és a jelenben, hanem a jövőben is befolyásolhatják nemzedékek életét.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr516246962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása