Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Melyek az első jelei a szülés utáni depressziónak?

2021. december 09. - Benke Rita

postpartum-depression-anxiety-stanford-childrens-1200x675-1.jpg

Gyakori eset, hogy a szülő nők, miután világra hozták gyermeküket, depresszióba esnek, amiből rendszerint nehezen lábalnak ki. Fanny Jacq francia pszichiáter segít megérteni a jelenséget a Huffington Post hasábjain.

Adrien Taquet francia egészségügyi államtitkár is tisztában volt ezzel a problémával, mivel az idén szeptemberben bejelentette: a jövőben rendszeres tanácsadásban részesülhetnek a nők a szülést követő ötödik hét után, mivel évente mintegy 100 ezer nő szülés utáni depresszióban. Egy felmérés szerint ezt a semmihez sem hasonlítható boldog eseményt a nők 30, a férfiak 18%-a szenvedi meg.

Az első tüneteket Fanny Jacq szerint az okozza, hogy a terhesség alatt megsokszorosodott progeszteron hormon a baba megszületése után néhány nappal hirtelen lecsökken. De ez még nem az a depresszió, ami a szülés után több hónappal alakul ki, csupán az, amit „baby blues”-nak neveznek. A következő stádium viszont a mai napig tabunak számít a fiatal pároknál. Az Opinion Way közvéleménykutatása szerint az érintettek 40% soha nem beszélt senkinek róla.

Ennek a komolyabb kedélybetegségnek leggyakoribb jellemzője a lelkesedés hiánya olyan dolgok iránt, amelyek kedvesek voltak az anyának a várandósság előtt: lehet ez egy séta, egy mozi, egy finom étel, vagy bármi. Az is fontos jel lehet, ha az anya, vagy az apa minden látható ok nélkül sírva fakad. És mivel a depresszió általában szorongással jár, jönnek az alvászavarok és a tartós fáradtság.

A szülés utáni depresszió másik jellemzője, hogy nem alakul ki igazán intim viszony az újszülöttel, hogy az anya, vagy az apa tehernek érzi a gyerekkel kapcsolatos teendőket. De ebből fakadhat ennek ellenzője is, és ez főleg az anyákra jellemző: nemcsak folyamatosan gondoskodik a babáról és védi, hanem még az is nehezére esik, hogy másnak a kezébe adja a kicsit. Ez a fajta kisajátítás a párkapcsolatra is súlyos következményekkel járhat. Mindkét viselkedés hibás, ráadásul bűntudatot is ébresztenek, mégis sok szülő mosollyal, a boldogság látszatával próbálja ezt eltitkolni.  

Éppen ezért, mondja Jacq doktornő, figyelni kell ezekre a jelekre, mert ha még idejében észleljük, kezelhetők lesznek komolyabbra fordulásuk előtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr4816777030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása