Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Mit tudunk az „üres arc” szindrómáról?

2022. június 02. - Benke Rita

mask_couple_cropped.jpg

„A maszk elárulta, hogy az emberek sokkal jobban érzik magukat alatta, biztonságosabbnak látják a világot és jobban bíznak önmagukban” – állapítja meg a Huffington Postban Brigitte Prot francia pszichopedagógus tanárnő, aki szerint most, hogy véget ért a kötelező maszkviselés korszaka, egyes tizenévesek kényelmetlenül érzik magukat.

Prot egy márciusban az El Periodico című katalán lapban megjelent cikkre  reagált, amelyben nevet is adtak a jelenségnek. Georgina del Valle spanyol pszichológus „üres arc szindrómának” nevezte a maszk elhagyásából eredő szorongást, és ő is elsősorban a kamaszok körében tapasztalta.

Brigitte Prot és Aline Nativel Hammou klinikai pszichológus szerint a következő időszakban nagyon oda kell figyelni minden korosztályban azokra, akiknél ilyen tünetek észlelhetők, nehogy visszahúzódásuk patologikussá váljon, és esetleg egyfajta fóbia alakuljon ki náluk.

Nativel úgy látja, hogy a jelenség inkább a felnőtteknél jelentkezik, de ez talán a felelősségérzet is, hiszen jobban felfogták, hogy a covid mennyire veszélyes. A serdülők és a gyerekek viszont örülnek, ha levethetik a maszkot. Prot viszont a serdülők érzik úgy, hogy a maszk védi őket mások tekintetétől, hiszen amúgy is sok fotó jelenik meg róluk a világhálón, amelyek alapján megítélik őket. Abban viszont egyetértenek, hogy túl sokáig kellett maszkot viselni a járvány miatt, és az embereknek újra hozzá kell szokniuk ahhoz, hogy megmutassák magukat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr7617841519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása