Májusi visszatérő kirándulásaink egyikének célja az óbudai Hajógyári-szigetre, a nyugati töltés feletti fasoron a bodzaszedés. Az idén két részletben szedtük meg az éves adagot a változékony idő miatt, és félő volt, hogy kevés egészséges virágot találunk. Szerencsére azért akadtak olyanok bőségesen, amelyeket - napfényes fekvésük miatt - nem támadtak meg a tetvek, ellenben akadt olyan, amelyet csak különböző tornamutatványok, és a magasabban pompázó virágok ágainak hintáztatása után értünk el.
Ezt követően az erkélyen kezdtük el szárítani, hogy minden felesleges vendég kimásszon belőle, utána azonban dolgozó szobánkat árasztotta el különleges, édes-kesernyés illata.
A feketebodzát (Sambucus negra) náthateának is nevezik kiváló köhögéscsillapító, izzasztó hatása miatt.
Hatóanyagai: kiemelkedő a flavonoid és nyálkaanyag tartalom a virágokban, a levelekben elsősorban cseranyagok vannak, továbbá A, B- és C-vitamint, fol- és pantoténsavat, vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és illó olajat.
Alkalmazása: a virág forrázata izzasztó, köhögéscsillapító, enyhe vizelet és hashajtó hatású. Számos vértisztító teakeverék alkotóeleme. A friss virágokból házilag üdítőital készítenek. Az érett bogyókból frissen lekvárt főznek, szárítva pedig izzasztó, köhögéscsillapító, enyhe vizelethajtó hatású. A gyökér és a bogyó kitűnő hashajtó.
Többet is megtudhattok a bodza felhasználásáról Egészségőrző ételek című könyvemből, amely megrendelhető korlátozott számban nálam, illetve az Underground Kiadónál.