Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

A zenélés gyorsítja a reflexeket

2017. március 14. - Benke Rita

stringed-instruments-make-sound_554a3bc83178deb0.jpg

A montreali egyetem kutatóinak kísérlete kimutatta, hogy a zenélés gyorsítja a reflexeket. Az erről szóló cikk a Brain and Cognition című szaklapban jelent meg.

A kutatók 16 zenésszel és 19 zenélni nem tudóval végeztették el egy tesztet. A zenészek már 7 év óta játszottak valamilyen vagy több hangszeren és kiskorukban, 7-10 évesen kezdtek gyakorolni. Voltak közöttük zongoristák, dobosok, hárfások, hegedűsök…Mindenki tartott az egyik kezében egy „egeret”, a másikban egy kis dobozt, amely időnként, meglepetés-szerűen vibrált. A kutatók arra kérték a résztvevőket, hogy klikkeljenek, valahányszor a doboz vibrálni kezd, vagy meghallanak a szemben elhelyezkedő csoporttól egy hangot.

Mindkét fajta stimulálást 180-szor ismételték meg és megállapították, hogy a zenészek reagálása 30%-kal gyorsabb volt, mint a zenélni nem tudóké.

A továbbiakban azt kutatják, hogy miképpen hathat a zenélés a vele kapcsolatban nem álló érzékelésre. Ezenkívül, hogy az öregedést, amely a reflexeket is lassítja, nem késleltetheti-e a zenélés.

A kísérlet azoknak is segítséget adhat, akiknek munkájuk miatt gyors reflexekre van szükségük.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr4312333947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása