Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

A játék komoly dolog

2019. február 20. - Benke Rita

A játék a legkisebbek számára az első eszköz a világ felfedezésére. A játék fontos, de mindig a gyerek korához kell igazítani. Ez a témája az olasz Bambino Gesú Intézet digitális magazinja legújabb számának.

Minden kor speciális, minden kornak megvannak a maga ösztönzői. Az újszülöttnek nincs szüksége játékra. Az anya és az apa közelsége ösztönös kapcsolat számára, amely csillapítóan hat rá. A rájuk való kapaszkodás fejleszti az izmait, amelyek lehetővé teszik, hogy később felüljön, majd járjon.

asilo-nido-bambini-che-giocano-720x480.jpg

A kicsiknek a megszólaltatott szakemberek szerint egy éves koráig sincsen sok játékra szüksége. Figyelme inkább azokra a tárgyakra irányul, amelyeket körülötte használnak. A gyerek tapintani, szagolni, kóstolni akarja mindazt, amit szülei használnak. Abban a korban a legszórakoztatóbb játék egy kosár vagy doboz, amelyet ki- és be lehet rámolni. Két éves korától már a képzeletét is fel tudja használni szimbolikus játékokra.

A játékban általában még nem társul másokkal. (Persze más a helyzet, ha vannak nagyobb testvérei,  vagy gyakran látott unokatestvérei….) De a harmadik évtől ez is bekövetkezik, és fantáziái egyre konkrétabb formában nyilvánulnak meg. Képes akkor már tárgyakkal, ruhadarabokkal eljátszani kitalált történeteket.

A játékok kiválasztása sem egyszerű dolog – írja az oldal. Fejleszteniük kell a gyerek képességeit anélkül, hogy túl bonyolultak lennének.

A játékoknak a gyerek fantáziáját kell éleznie, ezért jobb, ha egyszerűek, hogy a gyerek a saját fantáziája szerinti szerepre tehesse alkalmassá.

Az elektronikus játékokat nem kell elvetni, mivel fejlesztik a koncentrációs képességet és a vizualitását. Az intézet szakemberei azonban egy óránál hosszabb használatukat nem javasolják.

Fontosabb a gyerek életében a szülők által elmondott vagy felolvasott esti mese, amelyet az elektronikus eszközök nem pótolnak. A hang zenéje még az újszülötteket is elbűvöli. A kicsik megtanulnak másokat  meghallgatni, új szavakat ismernek meg.

A játékot nem szabad abbahagyni betegség esetén sem A kicsik nem tudják elmondani, hogy mit élnek át, de a játék segít a gyereknek feldolgozni a traumát. A felnőttek feladata bátorítani képzeletüket, például abban, hogy rajzokban fejezzék ki félelmeiket. Az intézet kórházi részében mindig élnek ezzel  a módszerrel.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr9014635246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása