Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Szerencsésebb fiatalon szülni, bármit is állítanak a sztármagazinok

2020. január 28. - Benke Rita

mamme-over-50-600x422.jpg

Egyre több nő szül érettebb korban. Az orvosok azonban figyelmeztetnek, hogy ennek vannak kockázatai az anyára és a magzatra is.

A Journal of Women’s Health-ben jelent meg több amerikai egyetem orvosainak A magazinok eltúlozzák az érett nők termékenységének lehetőségét című írása.

A szerzők 416, 2000 után megjelent magazint elemeztek, amelyekben 240 híresség terhességét és szülését taglalták. A nők egyharmada 40-50 év között volt.  Örömteli fényképeket, interjúkat közöltek róluk,, de csak két esetben utaltak a korhoz kötött kockázatokra és 3 esetben a mesterséges megtermékenyítésre. A cikkek tele vannak gondtalan lelkesedéssel.

Ismeretes – írják az orvosok – hogy a szülés halogatásának fő okai a késői házasság, a karrier megépítésének adott prioritás, vagy egyéb anyagi okok. A kultúra ezen a téren változik, de a biológia nem. A termékenység csúcsa a nőknél 15-30 év között van. A petetartalék már 32 éves kortól csökken és 37 év után ez a folyamat gyorsul. Míg egy 25 évesnek 25% esélye van egy hónapban, hogy teherbe essen, egy 40 évesnek 10%-nál kevesebb. Erről az érintettek elfeledkeznek, és azt hiszik, hogy a teherbe esés csak akarat kérdése.

Ami az 50 év feletti szüléseket illeti, főleg híres sztárok példái ismertek. Brigitte Nielsen 54 évesen szülte 4. gyermekét, Heather Parisi 50, Gianna Nannini 56 évesen lett anya. Olyan nőkről beszélünk, akik nemcsak remek fizikai formában voltak, de megvoltak hozzá anyagi lehetőségeik is. Azzal persze nem foglalkozott a média, hogy milyen problémáik voltak. A szerzők éppen ezért azt tanácsolják a nőknek, hogy ne várjanak a menopauza küszöbéig, különösen az első gyermekkel.

Az orvosok figyelmeztetnek arra is, hogy a várandóság stresszeli még a fiatal szervezetet is, próbára teszi a szívet, a légzőszerveket, az endokrin mirigyeket, a metabolizmust. Az is megtörténik, hogy lappangó betegséget hoz elő a stressz.

A trend azonban mindennek ellenére folytatódik. A későn szülők nagyon bátrak, betartják az orvosi utasításokat, de túlértékelik magukat – mondják a nőgyógyászok. A 45 év feletti szülők közül tízszer többen halnak bele, mint a 35 éven aluliak. Több a komplikáció, a vérátömlesztés szükségessége, a trombózis, a koraszülés és a magzat genetikai anomáliái.

Kevesen tudják, hogy a 35 éven túli szülés növeli a mellrák kockázatát, mert ebben a korban változik a tejmirigyek természete. A terhesség alatt stimuláció átalakítja őket, de ez gyakran nem jár együtt azoknak a sejteknek a helyettesítésével, amelyek károsították a DNS-t.

A későn szülőknek van még egy második lehetőségük: petéik lefagyasztása, amelyek így életképesek, egészségesek maradnak. Ezt az eljárást korábban elsősorban rákbeteg fiataloknál alkalmazták. Ma viszont már teljesen egészséges fiatalok fordulnak a szakintézményekhez ezzel a kéréssel, hogy biztosítsák későbbi anyaságukat. Főleg olyan nőkről van szó, akik még nem találtak társra. A kérelmek a 10 évvel ezelőttihez képest megnégyszereződtek, az eljárás eredményessége azonban a friss petékhez viszonyítva 20% alatt van. Azért is, mert  a várakozási idő alatt, ami lehet 10 év is, a méh is öregszik, és betegségek is kifejlődhetnek benne – mondják a nőgyógyászok, akik szerint számolni kellene azzal, hogy az életkor meghosszabbodása nem jelenti a fiatal kor meghosszabbodását, csak a létezés utolsó szakaszáét az öregség minden krónikus problémájával együtt. Ez azonban kellemetlen üzenet, amit senki sem akar meghallani.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr815431946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása