Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Mezítláb vagy cipőben?

2018. augusztus 10. - Benke Rita

barefootkids.jpg

Azok a kisgyerekek és serdülők, akik mezítláb járnak, ügyesebben mozognak, jobb az egyensúlyérzékük és jobban is ugranak.

A jénai egyetem kutatói jutottak erre az eredményre azután, hogy 810 olyan kisgyerekkel és serdülővel foglalkoztak, akik Németország északi városaiban, illetve Dél-Afrika vidéki zónáiban járnak általános vagy középiskolába.

A német és az afrikai fiatalokat abból a szempontból hasonlították össze, hogy miként jelentkeznek közöttük a mozgásbeli különbségek tekintve, hogy a városi német gyerekek zömmel cipőben járnak, míg a vidéki afrikaiak inkább mezítláb.

A mezítláb vagy cipőben járás már régóta vita tárgya a gyermekgyógyászatban. A kutatók három tesztnek vetették alá a gyerekeket: egyensúlyozásban, távolugrásban és 20 méteres gyors futásban versenyeztek.

Az afrikai fiatalok jobb eredményeket értek el  mind az egyensúlyozásban, mint a távolugrásban, 6-tól 18 éves korig minden korosztályban, de különösen 6 és 10 év között. És az eredményeik mind a három tesztnél jobbak voltak, amikor mezítláb hajtották végre a gyakorlatokat, mint amikor tornacipőben.

Ebből vonták le a következtetést, hogy a mozgásbeli ügyesség, legalábbis részben, attól is függ, hogy valaki kisgyermek vagy serdülő korában mennyit jár mezítláb.

Az eredmények azonban megfordultak a 20 méteres cipős vágtánál, a németek eredményei jobbak voltak az afrikaiakénál. A kutatók azonban feltételezik, hogy ebben közrejátszott az, hogy a németek  zárt térben futottak, míg az afrikaiak hepehupás, nyílt terepen. Tehát a feltételek nem voltak egyenlőek, és  német gyerekek inkább számukra ismerős közegben futhattak.

A kutatók szerint e felfedezést hasznosítani lehetne a testnevelési órákon, az edzéseknél és a szülők is biztathatnák a gyerekeket arra, hogy járjanak többet mezítláb.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr5014167569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása