Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Tíz rossz szokás, amelyet 40 éves korunkra ideje elhagyni

2019. március 16. - Benke Rita

non-chiamateci-quarantenni.jpg

Ahogyan J.K. Rowling mondta 2008-ban a Harvardon diszdoktorrá avatásakor: „Van egy kronológiai határa annak, hogy meddig vádolhatjuk szüleinket azért, hogy nem erre, hanem arra irányítottak bennünket. Amikor elég nagyon vagyunk ahhoz, hogy a saját kezünkbe vegyük életünk kormányát, a felelősség is a miénk lesz”.

Ez a határ a negyven év és ez az első rossz szokás, amit el kell hagyni – mondja a La Repubblicának Laura Bottegoni pszichoterapeuta.

A 2. pont: ideje abbahagyni a takarékoskodás nélküli költekezést. Ha a hitelkártyánkat kell elővenni hónap végén, akkor erre bizony szükség van. Ez azt jelenti, hogy vagy nem keresünk eleget, vagy sokat költünk. Az első esetben gondoljuk át, hogy tudnánk-e foglalkozást vagy állást változtatni, a második esetben vizsgáljuk meg, hogy mire költünk szükségtelenül. Egy amerikai kutatás ezek közé sorolja a házon kívüli étkezést, a megvásárolt, de el nem fogyasztott élelmiszereket.

3.Fel kell adni a halogató taktikát. A halogatás olyan rossz szokás, amely ördögi kör kialakulásához vezet. A feladatok szaporodnak, lelkiállapotunk romlik. Az ok, amellyel halogatunk, ritkán elfogadható és sokszor azért halogatunk, mert attól tartunk, hogy azt a bizonyos feladatot nem tudjuk végrehajtani. A megoldás: a problémát világosan meghatározzuk, ez az első lépés, aztán határozottan nekifogunk a feladat teljesítéséhez.

4.A dohányzásról nehéz leszokni, pedig sok bajt okoz. Az ohiói egyetem kutatói kimutatták, hogy a dohányzók 75%-ának magas a vérnyomása, 54%-ának magas a koleszterin-szintje. Idővel függővé válhatunk tőle. Egy 40 éves ember találhat elég motivációt arra, hogy abbahagyja.

5.Ne gondoljuk, hogy jelentéktelenebbek vagyunk másoknál. Itt az ideje, hogy magunk ismerjük el értékeinket, és ne másoktól várjuk ezt el.

6.Ne hallgassunk vakon az eszünkre, amikor erős érzelmek hatalmasodnak el rajtunk. A gondolatok ilyenkor az érzelmek hatása alá kerülnek és  irreálisan értékelik azokat. Csak azután hallgassuk meg, mit sugall az eszünk, amikor már lecsillapodtunk.

7.Ne kerüljük a nehéz témák kibeszélését. Ez ugyan az önvédelmi stratégia része, de visszaüt, mert megmarad bennünk egy olyan érzés, hogy nem vagyunk képesek ezekkel szembenézni.

8.Ne őrizzünk magunkban sztereotip meggyőződéseket, amelyeket agyunk elraktároz. Ezek általában családi és társadalmi konvenciók, amelyek legtöbbször elavultak vagy téves előítéleten alapulnak.

9.Ne hasonlítgassunk. A digitalizáció korában ez különösen káros és egyben megtévesztő lehet. A hálóra sokszor csak a pozitívumok kerülnek, az emberek rendszerint sikereikről számolnak be, és előfordul, hogy az összehasonlítás saját helyzetünkkel igencsak negatív eredménnyel jár, holott lehet, hogy az irigyelt helyzete is bonyolultabb a látszatnál.

10.Nézni kell a dolgok jó oldalát. Számtalan tanulmányban mutatták ki, hogy aki képes meglátni nehézségek közepette is az életében szerepet játszó pozitívumokat, az maga teremti meg azt a légkört magának, amelyben jól érzi magát. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr2114691946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása