Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Fekete, zöld, fehér? Milyen teát válasszunk?

2019. március 19. - Benke Rita

health-benefits.jpg

A tea a víz után a legtöbbet fogyasztott ital a világon. Öt kategóriája van és mind az öt ugyanarról a teafáról, a Camellia Sinensisről származik, amelyet 5000 év óta termesztenek Kínában. A teák ugyanazokból a levelekből készülnek, csak a kezelésük módja és ezáltal az aromájuk és a hatásuk változik. A Le Figaróban ezeket szakértők ismertetik.

Ázsiában a zöld tea kedvelt a legjobban. Kínában termelik nagy részét. A tealeveleket nem erjesztik, leszedésük után azonnal felmelegítik azokat, hogy ezzel blokkolják az erjesztő enzimeket. Így több hasznos tulajdonságuk marad meg.

Mivel sok polifenolt és flavonoidot tartalmaz, amelyek védik a szervezetet az öregedés ellen, naponta egy csészényi csökkenti a rák kockázatát. Olyan neurodegeneratív betegségeket is megelőzhet, mint az Alzheimer-, vagy a Parkinson-kór. És ha mindez nem lenne elég, feszültségoldó hatása is van.

A fehér tea Kínát Kínában, Japánban Indiában és Sri Lankán állítják elő, kizárólag teafa-rügyekből – ezért is a legdrágább – nagyon kicsit erjesztik csak. Íze enyhébb, mint a többi teáé. Erősebben antioxidáns, mint a többi tea.

A  puerh tea elnevezését egy kínai városról kapta. Érleléssel készítik, és mint a bor, akár 20 évig is nemesedhet. Étkezéskor isszák, jó kísérője a húsnak és a sajtnak. Miután kevés benne a tein, este is iható. A kávéval ellentétben csökkenti a rossz és növeli a jó koleszterint. Kúrához naponta 4 csészényit kell meginni 2 gramm teával.

A fekete tea a világ teafogyasztásának felét teszi ki. Teljesen erjesztett aromája erős. És ugyanolyan erős a gyulladást csillapító hatása is.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr8314698120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása