Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Az óraátállítás is fokozza a tavaszi fáradtságot

2019. április 05. - Benke Rita

ora_legale-8.jpg

Itt a tavasz, hosszabbodnak a napok, újjáéled a természet, sokan mégis fáradtnak érzik magukat. A szakemberek már eddig is az okok sokaságával magyarázták a jelenséget, most egy amerikai környezetkutató, Nathalie Dautovich új oldalról közelítette meg a kérdést.

Véleménye szerint a téli „félhibernáció” után a szervezetnek alkalmazkodnia kell az évszakok változásához, és nem sikerül egyik napról a másikra.

Igaz, hogy a március végi óraátállítással este nyerünk egy óra plusz világosságot, viszont reggel még sötétben kell felkelni. A nyári időszámítás nincs szinkronban a Nap járásával, időmérő eszközeinkkel, így biológiai óránkkal sem. Akik nehezen alkalmazkodnak, délutánra elfáradnak. A test ragaszkodna a megszokott időrendhez és ez megzavarja.

Ugyanakkor a fáradtságot kiválthatja a virágok pollenje által okozott allergia, ami az alvást is megzavarja.

A hosszú, napsütéses napok optimistábbá teszik az embereket. Úgy érezhetik, hogy tele vannak erővel és sokkal többre képesek, mint télen és anélkül, hogy észrevennék, túlterhelik magukat – véli Nathalie Dautovich. Ez az időszak azonban szerencsére hamar elmúlik, a szervezet alkalmazkodik, főleg, ha mi magunk besegítünk egészséges életmóddal, nagy sétákkal, könnyű, vitamindús táplálkozással.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr5914740607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása