Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Hamis nézetek az alvásról

2019. május 03. - Benke Rita

index_2.jpg

Nem igaz, hogy elég az ötórás alvás. Nem igaz, hogy egy pohár szeszes ital este segíti az elalvást. Nem igaz, hogy aki horkol, annak nincsenek egészségi problémái. Ezek és egyéb téveszmék nagyon elterjedtek, de valójában a felsorolt dolgok mind károsak az egészségre.

A New York-i Langone egyetem  kutatói a Sleep Health-ben megjelent tanulmányukban leírják, hogy 8 ezer honlap vonatkozó adatait elemezték és összevetették azokkal a megállapításokkal, amelyek az orvosi szakirodalomban olvashatók.

Ennek alapján kiderítették, hogy az orvostudomány kevésnek tartja a napi 5 óra alvást, mert ez komoly szív- és érrendszeri megbetegedéseknek lehet az eredője és következésképpen csökkenti a várható élettartamot.

Lehet, hogy egy pohár alkoholtól könnyebben lehet elaludni, de rontja az alvás minőségét, különösen az REM-szakaszban, amely fontos a memória és a tanulás szempontjából.

A horkolás sem ártalmatlan. Igaz, hogy nincs mögötte mindig konkrét egészségi probléma, de jobb azért orvossal konzultálni az éjszakai apnea (lélegzet-kihagyás) és más betegségek kizárása érdekében.

A kutatók találtak más fals hiedelmeket is: például azt, hogy az esti tv-nézéstől könnyebb elaludni. De az sem igaz, hogy jó jel, ha valaki emlékszik arra, amit álmodott. Szerintük az sem használ, ha valaki az ébresztőóra csörgése után még 5 percig csukott szemmel fekszik, miként az is téves nézet, hogy mindegy, mikor fekszünk le aludni.

Normális körülmények között 15 perc elég az elalváshoz. Ha ennyi idő alatt nem sikerül, jobb felkelni és az agyat nem terhelő tevékenységet keresni – tanácsolják a kutatók. Sokan vannak, akik ilyenkor a tv-hez folyamodnak, mert az érdektelen műsortól hamar álom jön a szemükre….

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr4314798062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása