Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

A dadogás megoldható, ha hét éves kor alatt kezelik

2019. november 02. - Benke Rita

balbuzie-cause.jpg

Nem könnyű a szavakat folyékonyan a szavakat szépen, tisztán ejtve beszélni. Jól tudja ezt, akinek többször el kell ismételnie egy szótagot, vagy szót, hogy folytatni tudja mondandóját – írja a La Repubblica.

Ez a beszédzavar az élet első éveiben jelentkezik, de négyből három esetben megszüntethető. Minél korábban foglalkozzunk vele, ha lehet, hét éves kora előtt. Ez az első alapvető dolog, amelyre a folyékony beszéd zavaraival foglalkozó Olasz Logopédiai Társaság felhívja a figyelmet.

„A dadogás megjelenhet és megszűnhet néhány hónap leforgása alatt egyes gyerekeknél 2-3 éves korukban a beszéd kialakulása alatt – magyarázza Tiziana Rossetto, a Társaság elnöke – Amíg a gyerek beszélni tanul, és fejleszti a szókincsét, ismétel szavakat, vagy általában a szavak első szótagját, elhúzza, szünetet tart közöttük és mimikával próbálja kiegészíteni. Ha ez hat hónapnál tovább tart, érdemes odafigyelni, gyermekorvoshoz fordulni, aki tanácsokat tud adni.

Ennek a zavarnak még nem ismertek a genetikai okai, de tudjuk, hogy részben olyan családokban jelentkezik, ahol már voltak ilyen problémák. A dadogás súlyosabb esetekben akaratlan mozgásokkal, arc, nyak és szemhéjrángással párosul. A diagnózist a terápiát ilyen esetekben a logopédusok, a neuropszichiáterek állítják fel.”

Bár lehet kezelni ezt a zavart serdülő és felnőtt korban is, a jó eredmények elérésében főszerepet játszik az időtényező. A dadogás nem serdülő- vagy felnőttkorban jelenik meg – hacsak nem éri valami súlyos trauma. Ha valaki serdülőként vagy felnőttként dadog, azt jelenti, hogy kiskorában nem figyeltek fel rá, vagy alábecsülték, elhanyagolták ezt a beszédzavart, vagy más pszichológiai-érzelmi oka van.

A logopédus által irányított terápiának különböző fajtái vannak. Lehet a nehezen kiejthető szavak gyakorlása párbeszédbe helyezve, lehet speciális helyzetek imitálása, pld. telefonálás, kérdésre adandó válasz….

A környezet is sokat segíthet, nem szabad például kisegíteni, a mondatot befejezni a dadogós helyett, nem szabad másfelé nézni, amíg beszél, mert ezzel még nagyobb zavart érez és nem szabad gyorsan beszélnie annak, aki vele kommunikál.

A türelmes figyelem adhat a beszédzavarban szenvedő gyereknek biztonságérzetet. Fontos, hogy a szülő naponta legalább 13-20 percet szánjon rá, meséltesse el vele, hogyan telt a napja, milyen élményei voltak. Ez egyébként nemcsak a beszédkészséget javítja….

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr1715279194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása