Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Gyalogoljunk többet, hogy egészségesebbek és boldogabbak legyünk

2020. január 18. - Benke Rita

01-walking-for-exercise-stroll-with-friends.jpg

Egyre többen vannak azok, akik letöltenek telefonjukra olyan alkalmazásokat, amelyek a lépéseket számolják, és igyekeznek minél többet gyalogolni munkába menet, bevásárláskor, vagy más mindennapi teendők kapcsán. Mások hét végén sétálnak a városban, parkokban, szinte kezd a gyaloglás társasági programmá válni.

Sokan választják ezt a megoldást az edzőterem, a több vízivás, vagy a korai lefekvés helyett, hogy egészségesebbek, boldogabbak, mi több, okosabbak legyenek. Olasz kutatók ezzel hozzák összefüggésbe még azt is, hogy egyre népszerűbbek a nagy zarándokutak: 2018-ban csak a Canterbury és Róma közötti Via Francigenát 17 ezren teljesítették.

Napi 20, mások szerint 30 perces gyaloglás csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát – állapították meg az American Cancer Society kutatói, akiknek tanulmánya a Journal of Clinical Oncology című szaklapban jelent meg. De ugyanúgy jót tesz ennyi normál mozgás szív- és érrendszerünk működésének, csökkenti a vércukorszintet, a vérnyomást, a koleszterint.

Catrine Tudor-Locke, a massachusetts-i egyetem tanára a New York Times-ban  megjelent cikkében azt írja, hogy a gyaloglás akkor hatásosabb, ha gyors léptekkel haladunk naponta fél órát. A gyorsaság alatt a percenkénti 100 lépést kell érteni, a 130 lépés már nagyon gyorsnak számít, a 140 pedig lassú futásnak.

Az okostelefonok alkalmazásait gyakran napi 10 ezer lépésre állítják be, ami  heti150 perces mérsékelt tempójú, vagy 75 percnyi gyors léptű sétának felel meg.

A gyaloglás ugyanakkor jó lelki közérzetet fakaszt. Minél többet lépünk, annál jobb lesz a kedvünk, és csökkennek a depresszió tünetei, mert a járás endorfint szabadít fel.

Shane O’Mara ír ideggyógyász az In Praise of Walking című könyvében azt írja, hogy a gyaloglás javítja az agy kognitív erejét. Idéz egy 2018-as tanulmányt, amelyet a résztvevők 20 évig tartó megfigyelése alapján készítettek. Kiderült, hogy azoknak, akik keveset mozogtak, negatív változások mentek végbe a személyiségükben. Náluk állt a legalacsonyabb szinten a nyitottság, a kedvesség, az empátia. Ugyanakkor már tudományosan bizonyított, hogy a fizikai aktivitás nagy mértékben növeli a kreativitást is.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr2915413478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása