Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

A légszennyezős anyagok ártanak a gyerekek IQ-jának

2020. február 12. - Benke Rita

low-iq-children-1024x683.jpg

Azok a vegyi anyagok, amelyek 20 évvel ezelőtt a legtöbbet ártottak – mint az ólom vagy a higany – ma már kevésbé vannak jelen környezetünkben. Nagyobb veszélyt jelent viszont a gyermekek fejlődő agyára a rovarirtó és a különféle gyulladást gátló anyagok.

A New York-i egyetem kutatói szerint az utóbbi 2001 és 2016 között összesen 162 millió IQ-pont veszteséget okozott az amerikai gyerekeknél.

A tanulmányban, amely a Molacular and Cellular Endocrinology-ban jelent meg, négy olyan vegyi anyagot elemeztek, amelyek közismerten a legkárosabbak a fejlődő agyra: az ólmot, a higanyt, a rovarirtókat és a dietil-étereket. A kutatók szerint ha ezek közül valamelyik a gyerek agyába kerül, hatása visszafordíthatatlan.

A gyermekek fejlődő agya rendkívül érzékeny. Ha megzavarják akár minimális mértékben, fennáll a veszélye, hogy tartós káros következményei lesznek – magyarázták a kutatók a Business Insidernek.

A 15 értékelt év alatt az az ólom az amerikai gyerekeknél 78 millió IQ-pontveszteséget jelentett, a rovarirtó szerek 27 milliót,  higany pedig 2,5 milliót.

Ez az IQ-csökkenés az Egyesült Államoknak több milliárd dollár veszteséget okoz. Ugyanezen idő alatt rovarirtók és dietil-éterek okozta IQ-veszteség 67%-ról 81%-ra növekedett. A dietil-éterek a bútorokban és az elektromos háztartási gépekben vannak, a rovarirtók az ételeken keresztül kerülnek a szervezetbe.

Ezeknek az IQ-veszteségeknek anyagi kihatása is van. Minden IQ-pont-veszteség kb 2%-kal csökkenti a gyerek termelékenységét egész élete során.

A normák a rovarirtók és a dietil-éterek vonatkozásában megengedőbbek, mint a nehézfémek esetében. A kutatók már régen rájöttek, hogy ez utóbbiak milyen károkat okoznak, ezért sok olyan vegyi terméket vagy alkalmazást – ólmot tartalmazó benzint, festéket, higanyt kibocsátó erőművet - fokozatosan megszüntettek.

Már a 70-es évektől az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA) kérte a benzinben és a festékben lévő ólom kivonását. A rovarirtók és a dietil-éterek szabályozására azonban nem történtek jelentős erőfeszítések.

Az EPA 37 rovarirtó használatát tiltotta meg, de az Államokban több mint 500 különböző vegyszert használnak.  Több mint egy tucat amerikai állam rendelkezett arról, hogy csökkenteni kell a dietil-éterek mennyiségét a bútorokban, a szőnyegpadlókban, a gyerekjátékokban, de ez szövetségi szinten nem történt meg. A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy mérgek káros hatásánál sokat számít a beszívások gyakorisága és időtartama és néhány tanácsot is adnak a hatás csökkentésére: gyakori szellőztetést, a padlózat gyakori feltörlését nedves ruhával, olyan játék, matrac használatának elkerülését, amelyek ezeket a vegyi anyagokat tartalmazzák.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr6615469784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása