Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Jót tesz testnek-léleknek, ha öreg, fiatal együtt táncol

2020. június 28. - Benke Rita

 hugs-1613208_960_720_jpg_f_detail_558_h_720_w_1280_p_f_h_w_2472af0.jpg

A Frontieres in Psychology-ban jelent meg egy tanulmány, amely a közös táncon tartja a fiatal és az idősek közötti közeledés egyik lehetséges módjának.

A kutatók nagyszülőket és unokákat vontak be a 10-15 perces táncokba, majd elemezték a videóra felvett jeleneteket.

Értékelésük szerint a közös élmény pozitív hatással volt mindkét generációra. A fiatalok új oldalról ismerték meg nagyszüleiket, akik régi emlékeik felidézésével keltették fel az unokák érdeklődését és kiderült, hogy a tánc maga is hasznos olyan időskori patológiára, mint a demencia és a Parkison-kór, vérkeringési és légzési zavarok.

Hasonló pozitív hatásokat tapasztaltak azok az olasz pszichológusik is, akik figyelemmel kísérték egy iskolai látogatásait egy  idősotthonba, ahol izgalmas, érdekes beszélgetések folytak a két generáció tagjai között.

Ezek a keretek alkalmasak arra, hogy az idősek átadják tapasztalatataikat, amelyek különben kárba vesznének. Tudásuk bővítésén kívül a fiatalok fizikai állapotára is hasznos a tánc – hangsúlyozzák az orvosok – új motorikus mozdulatokkal ismerkednek meg, jobban tudják tagjaikat koordinálni, vérkeringésük és légzési rendszerük is jobb lesz, pozitívan hat a személyes elégedettségre – írja a La Stampa.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr8415970534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása