Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

Hová lesz a zsír, amikor súlyt veszítünk?

2020. december 16. - Benke Rita

 grasso_dove_finisce1-1200x800.jpg

Bár manapság sokan fogyókúráznak, kevesen tudják, hová tűnik a zsírfelesleg. Még a lap által megkérdezett 150 orvos és dietetikus sem tudott a kérdésre jó választ adni.

A leggyakoribb tévedés, hogy energiává változik. A probléma, hogy ez az elmélet sérti az anyag megmaradásának elvét, amely minden kémiai reakcióra érvényes.

Néhány megkérdezett azt gondolja, hogy a zsírból izom lesz, ami lehetetlen. Mások azt, hogy az ürülékkel távozik.
Csak hárman adtak helyes választ: a zsír CO2-vé (széndioxiddá) és vízzé változik. Amikor kilélegzünk, a széndioxid és a víz bekerül a vérkeringésbe, amíg nem távozik karbamid és vizelet formájában. Ha 10 kg zsírt vesztünk, 8,4 kg a tüdőből kerül ki, a maradék 1,6 kg-ból víz lesz. Más szóval az egész elvesztett súly a levegőbe jut. Ez sokakat meglep, de csaknem minden, amit megeszünk, a tüdőnkből távozik.
Ez érvényes az alkoholra is.
A proteinek ugyanerre a sorsra jutnak, egy kis rész kivételével, amely karbamiddá és egyéb szilárd anyaggá változik, és a vizelettel ürül ki.

Az egyetlen emésztetlen ételösszetevő a rost marad, mely a széklettel távozik. A többit elnyeli a vér és csak akkor távozik, ha kileheljük.
Ahány kilogrammot magunkhoz veszünk, annyi távozik. Hogy miért is szaporodnak vagy csökkennek a kilóink, az kevésbé rejtélyes. Az ausztrál kormány által ismertetett adatok szerint a lakosok naponta 3,5 kg ételt és italt fogyasztanak. Ebből 415 g szilárd, 23 g rost, a többi víz.
Amit nem említenek, az a több mint 600 g oxigén, amit belélegzünk, összesen tehát 4,1 kg anyagot kell eltávolítanunk ha nem akarunk hízni. Ha valaki fogyni akar, többet kell eltávolítania 4,1 kilónál.

Hogyan lehet ezt elérni? Az a 4,15 kg szénhidrát, zsír, protein, alkohol, amit az ausztrálok elfogyasztanak, pontosan 740 g szénhidrátot, 230 g vizet és kb. 35 g karbamidot produkál. Egy 75 kg-os mozdulatlan ember naponta kb. 590 széndioxidot produkál. Ezen nem változtat semmiféle fogyasztó pirula. Viszont, ha mélyen alszunk, 200 g CO2-t lélegzünk ki, a napi kvóta egynegyedét.
Lehet, hogy nagyobb lélegzetvételekkel fogyhatunk? Sajnos, nem. Az egyetlen mód a fogyásra, az izmok mozgatása, ezzel növelhetjük a távozó CO2-t.

Egyéb jó hírek: az egyszerű felkelés és felöltözés megduplázza a metabolizmus ütemét. Ha valaki egy nap alatt felpróbálja a ruhatárát, 1.200 g szénhidrátot távolít el a szervezetéből. A házimunkának, sétának ugyanez a hatása.

100 g zsír metabolizálásával 290 g oxigént fogyasztunk, 280 g CO2-t produkálunk, plusz, amit elpárologtatunk, bármit is együnk

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr9516339506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása