Benke Rita alkotói oldala

Rita-galéria

Rita-galéria

A mai apák túlgondoskodók?

2020. január 24. - Benke Rita

1140-millennial-dads-baby-wearing-shopping-quigley_imgcache_revefb05a0ffe031f3bfe751271de5c1a45.jpg

A pszichológusok és a szociológusok, akik nagyítóval nézik a milleniálokat, észrevették, hogy már is apák lettek és közülük sokan túlbuzgóan viselkednek ebben a tisztségükben – írja a Le Figaro.

Ehy példa: 6.30, a 37 éves Dickens kel fel először. Elkészíti hároméves gyermeke reggelijét, a 9 hónapos tejét. A vacsorájukat is ő fogja megturmixolni. Dickens pénzügyi szakember egy multinacionális vállalatnál. Az első gyerek születésekor 3 nap szabadságot vett ki, a másodiknál tizet.

Régen a férfiak zavarban voltak, nem tudtak mit kezdeni a csecsemővel, mintha azt férfiatlan dolognak tartották volna. És így ábrázolták őket a filmeken is.

Kiderült, hogy hamis ez a sztereotípia, mely szerint az anyák a legalkalmasabbak ősidők óta gyermek gondozására. Szakemberek szerint hamis az a klisé is, hogy az ősember vadászott és az otthon az asszony dolga volt. A neandervölgyi férfi törődött a leggyengébbekkel, az öregekkel, a gyerekekkel. A patriarchális rendszer csak a vallással együtt erősödött meg. Az apa Isten megtestesítője lett és ez bizonyos értelemben megmaradt még a polgári 19. században is. A pszichoanalízis Freuddal és Lacannak ezt a szemléletet erősítette: az anyáké a mindennapi ellátás, az apáké a gyermek tanítása.

A milleniálok nem akarnak egy empátia és érzelem nélküli világban élni. Visszatérőben van az apai ösztön, most, amikor az anyai ösztön itt-ott ingadozik és ehhez hozzájárul a bolygó jövőjéért való aggodalom is.

A 32 Julien bankban dolgozik, 5 és egyéves lányai vannak. Elmondja, hogy azt vette észre először, hogy a felesége terhes, előbb, mint maga az asszony. Eljárt minden terhességgel, szüléssel kapcsolatos tanfolyamra, ő vágta el a köldökzsinórt, ő fürösztötte a kicsiket és nyugtatta meg őket éjszaka.

Az anyák csodálkoznak, örülnek, de egy kicsit féltik is az eddigi szinte kiváltságos helyüket – véli a konzervatív lap. Franciaországban a leendő apák „szakmai” tudásának fejlesztésére már országszerte működik „leendő apák műhelyeinek” hálózata.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritagaleria.blog.hu/api/trackback/id/tr6815422234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása